Πάτρα: Εγκαίνια και έναρξη Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 στη Βίλα Κόλλα ΦΩΤΟ

Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 / Παντοπικότητες

18 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου

Βίλα Κόλλα, Πανεπιστήμιο Πατρών (Κουκούλι), Πάτρα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 ‘Παντοπικότητες’στην Βίλα Κόλλα στην Πάτρα,με επιτυχία και ιδιαίτερη προσέλευση στα εγκαίνια και τις πρώτες εκδηλώσεις.Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και οι επισκέψεις συνεχίζονται έως και 3 Δεκεμβρίου.

 

Ο 5οςχρόνος είναι γεγονός για το Φεστιβάλ Πριμαρόλια. Παντοπικότητες με μέλλον, που σηματοδοτούν τον πρώτο χρόνο στην Πάτρα! Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Πριμαρόλια στην Βίλα Κόλλα, ένα κτήριο-κόσμημα της σταφιδικής εποχής, μέρος πια του campus του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι), με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης ‘(ISAXO) Εις απάντησιν της επιστολής σας, (ACEUK) ο καιρός είναι ευνοϊκός’, την ιστορική έκθεση ‘Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας’αλλά και τις παρουσιάσεις/συνεργασίες του οργανισμού Πριμαρόλια στο εμβληματικό κτήριο.

 

Η επίσημη έναρξη δόθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι). Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Ι. Μπούρας, εγκαινιάζοντας την συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον οργανισμό Πριμαρόλια, ενώ ο Σωτήρης Μπόλης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πριμαρόλια, μίλησε για την ιστορία του Οργανισμού αλλά και το δυνητικό της μαύρης σταφίδας ως εργαλείο αναπτυξιακού πολιτισμού στην Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα, σκιαγραφώντας συνεργασίες μεταξύ φορέων για το μέλλον. Στην συνέχεια ο Βασίλης Ψαρράς, Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Πριμαρόλια και συν-επιμελητής της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, αναφέρθηκε στην θεματική της παντοπικότητας και τους κρυπτογραφημένους κώδικες, την σύνδεση σύγχρονης τέχνης και ιστορικής έρευνας και στο αποτύπωμα της έκθεσης τέχνης η οποία διανύει τον 5ο χρόνο της με πλήθος καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Νάνσυ Χαριτωνίδου, επιμελήτρια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε στα έργα των πέντε φετινών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην Βίλα Κόλλα και τον τρόπο που η επιμελητική προσέγγιση αλλά και τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα προς τα σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης αναδεικνύουν δημιουργικά τους κώδικες της σταφίδας και την ιστορία της πόλης στο νεότερο κοινό. Η Μαρία Αργυροπούλου, ΕΔΙΠ Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Παν/μίου Πατρών - Επιστημονική υποστήριξη του Φεστιβάλ και συντονισμός συνεργασίας φορέων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης, συντήρησης και εξωστρέφειας που καταβάλει το Πανεπιστήμιο Πατρών για να καταστήσει την Βίλα Κόλλα έναν νέο δυναμικό χώρο πολιτισμού με σταφιδική μνήμη.

Σύντομους χαιρετισμούς, αγκαλιάζοντας το Φεστιβάλ Πριμαρόλια, απηύθυναν ο Τάκης Παπαδόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας), ο Νικόλαος Ασπράγκαθος (Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων), ο Απόστολος Ραφαηλίδης (Αναπλ. Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού Παν/μίου Πατρών, η Ευαγγελία Κανταρτζή (Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης), ο Ευάγγελος Πολίτης-Στεργίου (Πρόεδρος Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών) καιη Ηρώ Τσιμπρή (Διευθύντρια Αχαΐας-Αναπτυξιακής).Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Φωκίων Ζαΐμης (Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) και  ο Αριστείδης Τηλιγάδης (Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας). Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αγγελική Σπυροπούλου.

 

 

Στην συνέχεια το κοινό κατευθύνθηκε στην Βίλα Κόλλα όπου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Ι. Μπούρας και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πριμαρόλια Σωτήρης Μπόλης έκοψαν την συμβολική κορδέλα, εγκαινιάζοντας την λειτουργία του κτηρίου και το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023. Το κοινό περιηγήθηκε στο κτήριο, επισκεπτόμενο την ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης ‘(ISAXO) Εις απάντησιν της επιστολής σας, (ACEUK) ο καιρός είναι ευνοϊκός’, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τους ίδιους τους καλλιτέχνες στους χώρους των έργων - SusanCollins, Αντώνη Βολανάκη, Ηλέκτρα Μάιπα, Κώστα Μπασάνο και Λιλή Χασιώτη - όσο και με τους επιμελητές της έκθεσης Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά. Νέα έργα με αφορμή τους κώδικες της σταφίδας, την παντοπικότητα και τα ταξίδια του καρπού παρουσιάστηκαν μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης όπως ψηφιακή τέχνη, τέχνη των νέων μέσων, πολυμεσικές εγκαταστάσεις. Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να δει την ιστορική έκθεση ‘Αποκωδικοποιώντας την ιστορία της μαύρης σταφίδας’ η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο της Βίλας Κόλλα, αποτυπώνοντας με πολυμεσικό τρόποβασικά σημεία της ιστορίας της μαύρης σταφίδας μέσα από χρονολόγιο, αρχειακό υλικό, έγγραφα και αντικείμενα ανά εποχές και απογόνους οικογενειών της Πάτρας και Αχαΐας.Στους χώρους της Βίλας παρουσιάζεται και η νέα επιμελητική συνεργασία του Φεστιβάλ Πριμαρόλια με το Video ArtFestival Μηδέν, με ένα πανόραμα σύγχρονης βιντεοτέχνης από διάφορες χώρες, με τίτλο ‘Around the world’, μια εικαστική περιπλάνηση στον κόσμο μέσα από έργα καλλιτεχνών που αναδεικνύουν θέματα παντοπικότητας, δικτύωσης, αποκωδικοποίησης.

Η βραδιά έκλεισε μελωδικά με το συγκρότημα Μουσαφεράτ, σε ένα ‘παντοπικό’ μουσικό ταξίδι σε διάφορες χώρες.

 

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των εγκαινίων της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (roundtable) ‘Αυτό που μας εμπνέει’, μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και προσκεκλημένων καλλιτεχνών, παρουσιάζοντας ιδέες και μεθοδολογικές προσεγγίσεις καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών γύρω από την σχέση τέχνης, αρχειακού υλικού, τόπου, μνήμης, κοινότητας και τεχνολογίας.

 

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 συνεχίζει καθημερινά τις δράσεις του και υποδέχεται τους επισκέπτες στην Βίλα Κόλλα.Ήδη από το πρωί της Δευτέρας σχολεία και μαθητές της Α/θμιας εκπαίδευσης επισκέπτονται προγραμματισμένα την Βίλα Κόλλα, ξεναγούνται στις εκθέσεις και κάνουν δημιουργικάεργαστήρια.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδαwww.primarolia.com/primaroliafestival_2023/

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Πριμαρόλια σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμούκαι την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ 2023 ||ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σύλληψη - Διοργάνωση ετήσιου Φεστιβάλ Πριμαρόλια:Οργανισμός Πριμαρόλια (ΑΜΚΕ)

Συνδιοργάνωση - Επιστημονική συνεργασία:Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού - Πανεπιστήμιο Πατρών

Αιγίδα και οικονομική επιχορήγηση:Υπουργείο Πολιτισμού

Αιγίδα:ΠεριφέρειαΔυτικήςΕλλάδας

Συνεργασίες:AnimasyrosInternationalAnimationFestival®VideoArtFestivalMiden®ΕταιρείαΑχαϊκώνΣπουδών®ΜουσείοτύπουΕΣΗΕΠΗΝ®Γ.Α.Κ. - ΑρχείαN. Αχαΐας

Ακαδημαϊκές αιγίδες:Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού® Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών ® Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - ΠΜΣ Δημόσια Ιστορία

Υποστήριξη: ΑχαΐαΑναπτυξιακή®AchaiaClauss®OTAQ®CouniniotisGroup®ADAF - AthensDigitalArtsFestival®CastelloCityHotel®AstirHotel®Rubik’s®Logismos®MOREDesign Γεωργιόπουλος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σωτήρης Μπόλης, Ιδρυτής οργανισμού, Γενική Διεύθυνση Φεστιβάλ Πριμαρόλια

Βασίλης Ψαρράς, Καλλιτεχνική Διεύθυνση Έκθεσης τέχνης και Φεστιβάλ Πριμαρόλια

Δημήτρης Κωστόπουλος, Γραφιστική Επιμέλεια/Σχεδιασμός και Οπτική επικοινωνία

Νάνσυ Χαριτωνίδου, Επιμέλεια Εικαστικών Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Ιστορική Έρευνα / Προφορική Ιστορία-Έρευνα-Ψηφιοποίηση

Σόφη Μουτάφη, Συντονισμός και Διεύθυνση Παραγωγής Φεστιβάλ

Ευαγγελία Πέττα, Δικτύωση και Επικοινωνία / Ιστορική Έρευνα

Μαρία Αργυροπούλου, Επιστημονική Υποστήριξη Φεστιβάλ 2023 - Συντονισμός συνεργασίας φορέων

Website:www.primarolia.com®Facebook: @primarolia®Instagram:@primarolia_fest#primaroliafestival #primaroliafestival2023 #primaroliaartists #glocalities #isaxoaceuk_exhibition

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ