Κώστας Σβόλης: Πρόταση αξιοποίησης του 409

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης προχώρησε στην εξής τοποθέτηση για το 409: «Όταν η επαναστατική σου διάθεση εξαντλείται μόνο στην ιδιωτικοποίηση και δεν εκδηλώνεται στη διεκδίκηση δημόσιων κτιρίων για δημοτική αξιοποίηση τότε σίγουρα δεν ωφελείται η πόλη σου.

Η οικονομική δυσπραγία του Δήμου μας δεν δικαιολογεί τη μη διεκδίκηση δημόσιων χώρων με το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων. Άλλωστε η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται (αν το οραματίζεσαι) από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρούσε το 2018  το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Πατρέων θα έπρεπε να ισχυρισθούμε: «δεν έχουμε χρήματα, τι να  το κάνουμε;».

Το κτίριο του πρώην 409 στρατιωτικού  νοσοκομείου είναι μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέλησε προ ολίγων μηνών να το αξιοποιήσει προσδοκώντας έσοδα και  ο Δήμαρχος Πατρέων, ορθά, εναντιώθηκε.  Η διαδικασία πάγωσε και ταυτόχρονα πάγωσαν και οι εκ του Δήμου αντιδράσεις. 

Ο Δήμαρχος ζητά τώρα επιτακτικά να δημιουργηθεί υγειονομική μονάδα με φροντίδα της κεντρικής διοίκησης. Δηλαδή, κατά τον Δήμαρχο, αν δεν εμπεριέχεται στον κρατικό υγειονομικό σχεδιασμό η αξιοποίηση του  409 τι προτείνει; Να μείνει κλειστό και ερημωμένο;  Υγειονομική μονάδα με φροντίδα του κράτους ή τίποτα;

Η γνώμη μας είναι να διεκδικήσουμε την παραχώρηση χρήσης, να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία τι θέλουμε (η πρότασή μας είναι δημοτικό γηροκομείο-ξενώνας), να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία και να το αξιοποιήσουμε.

Αντίστοιχη άποψη έχουμε για οποιοδήποτε δημόσιο οικόπεδο ή κτίσμα ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ