Σοφία Ζαχαράκη από την Πάτρα: Τον Δεκέμβριο η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω»

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα

Τέλος Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40 % των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κλειστών κατοικιών τα οποία θα διατεθούν για μίσθωση πρώτης κατοικίας, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κα Ζαχαράκη μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας με θέμα: «Ακίνητη Ιδιοκτησία: Οικονομία και Κοινωνία» στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης παρουσίασε το πλέγμα των δράσεων που συνθέτουν την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισεκ. δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρουσίασε, τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση στις εκταμιεύσεις στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», επισημαίνοντας τα εξής: «έχουμε εκταμιεύσει 1290 δάνεια μέσα σε 4 μήνες και η ροή είναι αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες που ανέρχονταν σε 880 δάνεια. Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από άτομα με μέσο όρο ηλικίας 35 ετών και καταγράφεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα» ενώ τόνισε πως ακολουθούν 1900 αιτήσεις και 9.620 υπαγωγές. 

«Μέχρι το τέλος του 2024, πάνω από 18.000 πολίτες θα έχουν βρει το σπίτι τους. Μετά από χρόνια, το κράτος λαμβάνει πρωτοβουλία για τη στέγη ως μέτρο κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε η Υπουργός.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός υπογραμμίζοντας πως δίνουμε περισσότερες επιλογές στον πολίτη και να νοικιάσει και να αγοράσει, ενώ τόνισε η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά στεγαστική πολιτική». 

Εκτός από τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και «Σπίτι μου», αναφέρθηκε στο «Στέγαση και Εργασία», στην «Κάλυψη» μέσω του οποίου το Δημόσιο θα καταβάλλει το ενοίκιο για ευάλωτες οικογένειες σε 44 Δήμους της χώρας(η Πάτρα δεν συμμετέχει όπως είπε) καθώς και στο «Κοινωνικής αντιπαροχής», δηλαδή στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που θα ξεκινήσει το 2024. 

Κλείνοντας δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία προκειμένου να εξεταστούν στο πλαίσιο του εφικτού και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα

dsc_3413_copy.jpg

Ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος, τ. Υπουργός και νυν βουλευτής Ηλείας Δημήτριος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα, γεγονός που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων. Όπως είπε, 15.000 Ισραηλινοί έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσουν σπίτια στις Κυκλάδες και σημείωσε πως η πολιτεία συνεκτιμά όλα τα δεδομένα και παίρνει τα αναγκαία μέτρα.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως «υπάρχει κίνδυνος οι νέες γενιές να αρχίσουν να εκποιούν αυτά που παίρνουν από τους γονείς και τους παππούδες επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τα φορολογικά βάση. Η ιδιοκτησία προστατεύεται διεθνώς και από το ελληνικό Σύνταγμα, συχνά αποτελεί και εύκολο στόχο ως πηγή χρηματοδότηση. Η Πολιτεία τα συνεκτιμά όλα αυτά και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος εξήρε ακόμη τον ρόλο της ΠΟΜΙΔΑ ως συμβούλου της Πολιτείας.

Παραδιάς: Τριετής φοροαπαλλαγή για  νέες μισθώσεις κενών κατοικιών

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε «το κλειδί για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια που χρειάζονται επισκευή είναι η ελάφρυνση της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων» καταθέτοντας πρόταση στην Υπουργό για 3ετή φορολογική απαλλαγή για όλα τα σπίτια που ήταν ανενεργά και θα μετατραπούν σε κύρια κατοικία το 2024. Περιέγραψε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την πολιτεία αλλά και τα μεγάλα «αγκάθια» που υπάρχουν και που ελλοχεύουν κινδύνους για την ιδιοκτησία ζητώντας επιτακτικά την μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα μισθώματα. 

dsc_3133_copy.jpg

Αθανασιάδη: «Τολμηρά αλλά δίκαια μέτρα»

Η Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας –ΕΙΑΝΑ Κυριακή Αθανασιάδη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ανέφερε πως απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις με τολμηρά αλλά κυρίως δίκαια μέτρα, με έμφαση στην απλούστευση του φορολογικού πλαισίου, άνοιγμα στρόφιγγας για χορήγηση δανείων, ψηφιοποίηση της διαδικασίας για σύνταξη των συμβολαίων και υπογράμμισε πως «η ενεργός συμμετοχή και συνεργασία είναι αναγκαία».

 

Ζούπας: Λύση για τα εκτός σχεδίου δόμησης 

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας έθεσε το κυρίαρχο θέμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων που αφορά στα εκτός σχεδίου δόμησης ακίνητα μετά την «απόφαση – ταφόπλακα του ΣτΕ, τονίζοντας πως «πρέπει να δοθεί μια μόνιμη και οριστική λύση».

Συνέλευση με ειδικά θέματα 

Στα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ και τους συνέδρους απευθύνθηκαν εξάλλου και τους ενημέρωσαν για ειδικότερα θέματα της ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της 26ης ετήσιας συνέλευσης της  Ένωσης Ιδιοκτητών Νομού Αχαΐας οι: 

Δρ. Απόστολος Ευθυμιάδης, Ηλεκτρ. Μηχανολόγος, Ενεργειακός Σύμβουλος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων

Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για την εκτός σχεδίου δόμηση

Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος, Γεν. Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ για τα νέα νομοσχέδια αναφορικά με την ακίνητη ιδιοκτησία

Νίκος Παπάκος, Δικηγόρος, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για τη δασική νομοθεσία. 

Για την αξία της καθολικής ασφάλισης των ακινήτων μίλησε ο Σύμβουλος Ασφαλίσεων και Υπεύθυνος Ανάπτυξης του Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων των Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Νίκος Κεχαγιάογλου ενώ ζητήματα που αφορούν την αξία των ακινήτων έθεσε ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιάσων Φωτήλας, δικηγόροι και δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Διαβάστε επίσης