Ποινή-μαμούθ σε διακινητή μεταναστών: Κάθειρξη 91 ετών και 1.701.000 ευρώ πρόστιμο

Στην Κω

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κάθισε ένας Αιγύπτιος που κατηγορείται για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Κω, συμμετοχή σε συμμορία και παράνομη είσοδο στην χώρα.

Από το δικαστήριο κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή-μαμούθ κάθειρξης 91 ετών (εκτιτέα τα 20) και χρηματική ποινή ύψους 1.701.000 ευρώ.

Ο Αιγύπτιος κατηγορούμενος στην Τουρκία και στη νήσο Κω, ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Την Τετάρτη, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Θερμά» της νήσου Κω, ως κυβερνήτης ενός πολυεστερικού ταχύπλοου σκάφους, χρώματος λευκού και μπλε, με όνομα «AYSUN», μήκους περίπου επτά μέτρων, το οποίο έφερε εξωλέμβιο κινητήρα, μετέφερε από τα παράλια τις Αλικαρνασσού Τουρκίας στη νήσο Κω 16 πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την προώθησή τους σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, ο κάθε παράτυπος μετανάστης κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους 3.000 έως 3.500 δολάρια ο καθένας για τη μεταφορά του.

Επιπρόσθετα, από τη μεταφορά αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, καθώς στους επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ανήλικα παιδιά, δεν δόθηκαν σωστικά μέσα (ατομικά σωσίβια), το σκάφος έπλεε άνευ φώτων ναυσιπλοΐας με μεγάλη ταχύτητα, ενώ, όταν έγινε αντιληπτό από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, ο κατηγορούμενος δεν υπάκουσε στις εντολές του πληρώματος του ΠΛΣ 1042 να ακινητοποιήσει το σκάφος του, ώστε να διενεργηθεί ο νόμιμος έλεγχος.

Αντίθετα ανέπτυξε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και προέβη σε συνεχόμενους επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγει, εμβολίζοντας δύο φορές το σκάφος του λιμενικού σώματος και εξ αυτού του λόγου εξανάγκασε το πλήρωμα του ΠΛΣ 1042 να προβεί σε ρίψη βολών ακριβείας στον κινητήρα του σκάφους του κατηγορούμενου, οπότε και επετεύχθη η ακινητοποίησή του.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ