Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου και του ελικοπτέρου που έπεσε χθες μετά τις 10 πμ στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια, ανοιχτά της παραλίας Αχλαδίου, ενώ όσο περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες.
Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου από τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία και τα βίντεο που υπάρχουν από τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους στη θάλασσα.
Η μοιραία πτήση
Όπως έχει γίνει γνωστό το ελικόπτερο Α-109 απογειώθηκε σήμερα στις 08:00 το πρωί από το ελικοδρόμιο των Αφιδνών, στις 08:45 ο χειριστής ενημέρωσε ότι θα προσγειωθεί στο Μαντούδι Ευβοίας, στις 09:00 προσγειώθηκε και στις 10:13 απογειώθηκε.
Στη συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία του χειριστή και σήμανε συναγερμός στις Αρχές.
Σύμφωνα με υπευθύνους διαχείρισης ιδιωτικών ελικοπτέρων, οι οποίοι γνώριζαν και τον πιλότο που είχε εμπειρία και από την πολεμική αεροπορία, σημειώνουν πως το βίντεο από την πτώση είναι ενδεικτικό, αφού δε φαίνεται να υπάρχει καμία βλάβη στον έλικα.
Τα σχετικά πλάνα δείχνουν το ελικόπτερα ο να κινείται κανονικά αλλά να χάνει ύψος σταδιακά.
Vertigo η πιθανότερη αιτία
Η πτώση στη θάλασσα είναι ήπια και είναι προφανές, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι πιθανόν ο πιλότος να έχει χάσει τον προσανατολισμό του.
Η πιθανότερη αιτία πτώσης του ελικοπτέρου είναι το vertigo του χειριστή, λόγω του ότι έχει χάσει τα όρια της θάλασσας και ουρανού, εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Λόγω της καταιγίδας και της χαμηλής νέφωσης θεώρησε ότι ήταν θα ήταν πιο επικίνδυνο να πετάξει από τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας
Δεν αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα όπως αυτό της βλάβης ωστόσο οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτού του τύπου τα ελικόπτερα είναι ανθεκτικά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ο πιλότος φαίνεται να αποφάσισε να κινηθεί πάνω από τη θάλασσα θεωρώντας ότι ήταν ποιο ασφαλές.
Λόγω της καταιγίδας και της χαμηλής νέφωσης θεώρησε ότι ήταν θα ήταν πιο επικίνδυνο να πετάξει από τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας και αποφάσισε να ακολουθήσει μια κυκλική πορεία πάνω από τη θάλασσα.
Τόνοι λάσπης στην περιοχή των ερευνών
Οι καταστροφές από την κακοκαιρία Elias δυσχεραίνουν και τις έρευνες καθώς η θάλασσα έχει γεμίσει λάσπη και φερτά υλικά.
Η θάλασσα στην περιοχή έχει γίνει καφέ και είναι θολή ενώ υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα που παρασύρουν κλαδιά ακόμα και κορμούς δένδρων που έχουν πέσει από τους χειμάρρους.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που αντίκρυσε ο ιδιώτης δύτης που έπεσε στην περιοχή λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να δει τίποτα άλλο από φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα.