Μεξικό: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην πολιτεία Χαλίσκο

 

 

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και η τύχη μερικών ακόμα αγνοείται μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε χθες Δευτέρα η υπερχείλιση ποταμού στην πολιτεία Χαλίσκο του δυτικού Μεξικού.

Ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Χουάν Ιγκνάσιο Αρόγιο Βεραστέγκι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την πολιτεία Χαλίσκο για περίπου δύο ώρες: από τις 5 έως τις 7 το πρωί (τοπική ώρα). «Εννέα αγνοούμενοι και επτά νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός», σημείωσε.

Πτώματα παρασύρθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι χιλιομέτρων

Επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Οι βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην οροσειρά Σαν Χουάν Κακόμα, προκαλώντας ταχεία υπερχείλιση του ποταμού Ελ Κανγκρέχο. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στο Αουτλάν, μια πόλη περίπου 60.000 κατοίκων. Πτώματα παρασύρθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι χιλιομέτρων.

Περίπου 100 διασώστες, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και drones συμμετέχουν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τον Βεραστέγκι, η αποψίλωση των δασών σε συνδυασμό με την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουνίου σε αυτήν την ορεινή περιοχή, συνέβαλαν στην εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) του κυβερνήτη του Χαλίσκο, Ενρίκε Άλφαρο «τρία άτομα έχουν ήδη διασωθεί και η υποστήριξη από πυροσβέστες στο Αουτλάν».

Επίσης, σημειώνει πως το ποτάμι δεν είναι πλέον φουσκωμένο αλλά συνεχίζει να έχει μεγάλη εισροή νερού, οπότε συστήσει στους πολίτες «να ενημερώνονται  ενήμεροι για τις επίσημες συστάσεις».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης