Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές.
Ήδη στη Θεσσαλία βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel» επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες.
Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι χθες, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στη Φθιώτιδα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο διοικητής Α' Στρατιάς, αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.
Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία σήμερα κατά τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).
Αύριο, καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό, άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της αυριανής ημέρας, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα και αύριο κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.