«Η Τζωρτζίνα είχε μικρό προσδόκιμο ζωής» υποστήριξε ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης στη δίκη της Πισπιρίγκου - Αιχμές για τους θεράποντες γιατρούς

Συνέχισε και σήμερα (22.09.2023) την κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ιατροδικαστής Λάρισας, Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στη δίκη για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορουμένης μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο κ. Κραββαρίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, επανέλαβε ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί με επιβαρυμένη υγεία και μικρό προσδόκιμο ζωής. «Η προοδευτική εξασθένηση του οργανισμού έφερε γενικευμένη διαφοροποίηση στην υγεία της» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας.

Αλ. Κούγιας: Η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021 ήταν ίδια με τον Ιανουάριο του 2022;

Μάρτυρας: (…) Η επιβάρυνση της ήταν τέτοια που είχε μικρό προσδόκιμο ζωής.

Αλ. Κούγιας: Αυτοί οι γιατροί που έλεγαν ότι η κλινική της εικόνα δεν δικαιολογούσε ανακοπή, έλεγαν αλήθεια;

Μάρτυρας: Αυτό το παιδί ανά πάσα στιγμή ήταν επίφοβο για το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ο κ. Κραββαρίτης απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια είπε πως η μικρή Τζωρτζίνα ελάμβανε φαρμακευτική αγωγή για επιληψία και τόνισε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες πριν καταλήξει είχε αλλάξει η αγωγή, σχολιάζοντας πως «προφανώς οι γιατροί διέκριναν μία επιδείνωση.»

Αλ. Κούγιας: (αναφέρει φαρμακευτική αγωγή Τζωρτζίνας). Όλα αυτά τα φάρμακα γιατί της εδίδοντο;

Μάρτυρας: Η φαρμακευτική αγωγή δίνεται όταν υπάρχει ανάγκη. Για να της τα χορηγούσαν σημαίνει ότι τα χρειαζόταν.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο δύο φάρμακα δόθηκαν επιπλέον τις 2 τελευταίες ημέρες πριν καταλήξει;

Μάρτυρας: Προφανώς οι γιατροί διέκριναν μία επιδείνωση.

Αλ. Κούγιας: Οι γιατροί με ένα στόμα μας είπαν πως δεν έπασχε από επιληψία. Αυτά τα φάρμακα γιατί δίνονται;

Μάρτυρας: Αυτά τα φάρμακα είχαν σκοπό ελέγχου των σπασμών και, επιπλέον, οι γιατροί στην παραγγελία επισημαίνουν επισήμως πως η επιληψία είναι ένας παράγοντας.

Αλ. Κούγιας: Τι δοσολογία είναι;

Μάρτυρας: Δοσολογία σοβαρή, το παιδί επιβαρύνθηκε επιπλέον με λοίμωξη.

Αλ. Κούγιας: Έχουν πει αλήθεια οι γιατροί πως η κλινική εικόνα του παιδιού δεν δικαιολογούσε αυτό το αποτέλεσμα; Με αυτήν την εικόνα πόσο προσδόκιμο ζωής θα έχει;

Μάρτυρας: Άγνωστο αλλά εγώ το θεώρησα πολύ μικρό. Η λοίμωξη θα μπορούσε να επιφέρει θανατηφόρο αποτέλεσμα, όχι μόνο χωρίς τη κεταμίνη, χωρίς τα μισά πράγματα από αυτά που έπαιρνε. Η κλινική της εικόνα ήταν επίφοβη έως υψηλού κινδύνου.

Ο μάρτυρας μάλιστα υποστήριξε πως οι ουσίες που ανευρέθησαν στην Τζωρτζίνα δε θα μπορούσαν να χορηγηθούν από την κατηγορούμενη και έδειξε προς την πλευρά των γιατρών.

Αλ. Κούγιας: Θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δώσει όλες αυτές τις ουσίες στο παιδί; Μιζαδολάμη, ροκουρόνιο, ενώ έχει την κεταμίνη για να σκοτώσει τη Τζωρτζίνα όπως λέει το κατηγορητήριο;

Μάρτυρας: Ακόμη και εγώ δεν θα μπορούσα να βρω αυτές τις ουσίες που δόθηκαν στο παιδί. Δεν ξέρουμε ποιο χέρι τις χρησιμοποίησε αλλά το λογικό συμπέρασμα είναι όλα αυτά να έγιναν από ιατρογενείς χειρισμούς. Αυτά που είναι φάρμακα για αναισθησία χορηγούνται κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης.

Ο μάρτυρας τόνισε μάλιστα πως με αυτήν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η μικρή ασθενής, ένας γιατρός θα έπρεπε να πει στη μητέρα της «σφίξε την καρδιά σου, πρέπει να είναι προετοιμασμένη να γίνει κάτι άσχημο».

Ο κ. Κραββαρίτης είπε, επίσης, πως είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκει αναισθητικό σε διασωλήνωση ενώ υποστήριξε πως ο σωλήνας δεν στάλθηκε στον ιατροδικαστή διότι πιθανότατα θα είχε στοιχεία που δείχνουν ζωική αντίδραση του παιδιού κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάνηψης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, ρωτώντας τον ιατροδικαστή, επανέφερε και πάλι και το ζήτημα, του εάν ήταν ιατροδικαστικά ενδεδειγμένο να εξεταστεί για τις τοξικολογικές εξετάσεις, δείγμα αίματος από την καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας, με τον μάρτυρα να απαντά, μετά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Κούγια ο οποίος επικαλέστηκε και ανάρτηση της ιατροδικαστή Χ. Σπηλιοπούλου, να λέει πως έπρεπε να ληφθεί αίμα από τις αρτηρίες.

Ο κ. Κούγιας υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον μάρτυρα και για τη διαδικασία αναζωογόνησης που έγινε στη Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο ενώ αποκάλυψε πως γνωρίζει την περίπτωση φιλικού του προσώπου το οποίο πλήρωσε στην Αμερική για μόσχευμα 800.000 ευρώ.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Μ. Δασκαλάκη, Δ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την φαρμακευτική χρήσης της κεταμίνης και προσκόμισε στο δικαστήριο άρθρα σύμφωνα με τα οποία κυκλοφορεί ευρέως στη «μαύρη αγορά» ενώ τον Απρίλιο του 2022 οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση ποσότητας κεταμίνης μισού κιλού.

Πάντως κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές του Αλέξη Κούγια στο Στέφανο Κασσελάκη. «Τώρα θα έρθει ο Κασσελάκης να τα αλλάξει όλα κύρια πρόεδρε, θα σας ξεδοντιάσει!» είπε ο κ. Κούγιας, με χιουμοριστική διάθεση, απευθυνόμενος προς την πρόεδρο την ώρα που υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Η δίκη συνεχίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2023.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης