Χατζηδάκης: Έρχεται επέκταση του «Ηρακλή» και πακέτο δράσεων για τη φοροδιαφυγή

«Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την επέκταση του προγράμματος ''Ηρακλής''. Έχουμε υποβάλλει τις πρώτες μας ιδέες, αναμένουμε την έγκριση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την επανενεργοποίηση του «Ηρακλή», του προγράμματος τιτλοποιήσεων που «καθαρίζει» τους τραπεζικούς ισολογισμούς από «κόκκινα δάνεια».

«Τα ''κόκκινα'' δάνεια που ήταν σε ένα ποσοστό 40% ''έπεσαν'' στο 10%. Το φθινόπωρο θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ως προς την εξαγγελία δέσμης δέκα μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Με τις προσπάθειες που έγιναν έχει μειωθεί στο μισό το λεγόμενο κενό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (…) Δεν θα ισχυριστούμε ποτέ ότι θα εξαφανιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά θα μειωθεί».

Στην ερώτηση: «Δυο αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, η δεύτερη “διπλή”, από τη Moody’s, μόλις η Fitch αναβάθμισε τρεις ελληνικές τράπεζες, αλλά η αγορά δεν ''κάνει πάρτι'', κάθε άλλο – ούτε στις μετοχές ούτε στα ομόλογα. Πώς το ερμηνεύετε;», απάντησε τα εξής:

«Νομίζω μια εξήγηση είναι ότι είχαν προεξοφληθεί αυτά, επειδή συζητούνται εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, μια δεύτερη εξήγηση μπορεί να είναι το διεθνές οικονομικό κλίμα. Ανησυχίες που μπορεί να υπάρχουν για την πορεία των πραγμάτων διεθνώς. Πάντως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ούτως ή άλλως. Και να σας το πω και διαφορετικά: Φανταστείτε εάν δεν γινόταν όλη αυτή η προσπάθεια και δεν παίρναμε τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, τι επιπτώσεις θα υπήρχαν όχι μόνο στο χρηματιστήριο αλλά και γενικότερα στην οικονομία».

Στην ερώτηση: «Πληθωρισμός, ''σύννεφα'' ύφεσης και δημοσιονομική στενότητα στην Ευρώπη. Πόσο ακόμα μπορεί να διατηρήσει η Ελλάδα τους ζωηρούς ρυθμούς ανάκαμψης, τα σημαντικά πλεονάσματα μέσα σε μια ''καταιγίδα'';», απάντησε: 

«Είμαστε αυτή την ώρα δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μικρό, είναι πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με το ότι είμαστε σε διαφορετικό κύκλο από τους υπόλοιπους, διότι είχε προηγηθεί και η δεκαετής οικονομική κρίση και τώρα η οικονομία επιστρέφει. Αλλά παράλληλα, η οικονομία επιστρέφει διότι έχει γίνει και δουλειά για να επιστρέψει στο επίπεδο της μείωσης της φορολογίας, στο επίπεδο της διευκόλυνσης αδειοδότησης των επιχειρήσεων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κλπ».

«Όλα αυτά αποδίδουν και εμείς βλέπουμε αυτή την ώρα τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, όχι μόνο εδώ, ας πούμε της Τράπεζας της Ελλάδος, όλων των διεθνών οργανισμών που είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δουλειά δική μας είναι να ακολουθήσουμε μια οικονομική πολιτική, σοβαροί, υπεύθυνοι, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μέρισμα ανάπτυξης για τους Έλληνες πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ