Η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο επιστρέφει στην Όπερα του Βερολίνου

Στην πρώτη εμφάνισή της στη μεγαλύτερη λυρική σκηνή της Γερμανίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η διάσημη σοπράνο ερμήνευσε τον ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ στην όπερα «Μακμπέθ» του Τζουζέπε Βέρντι. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και η κυρία Νετρέμπκο εισέπραξε ενθουσιώδες χειροκρότημα από μερίδα του κοινού, αλλά και αποδοκιμασίες από πολλούς θεατές. Έξω από το κτήριο της Όπερας «Unter den Linden» είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία της Ρωσίδας καλλιτέχνιδας στο Βερολίνο, με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Ο ρωσικός πολιτισμός σκοτώνει» και «Νετρέμπκο = Τέχνη από Αίμα». Στις αποδοκιμασίες η Άννα Νετρέμπκο αντέδρασε δύο φορές από τη σκηνή, σταυρώνοντας επιδεικτικά τα χέρια και χαμογελώντας ειρωνικά.

Τις προηγούμενες ημέρες οργανώσεις και σύλλογοι συγκέντρωσαν περίπου 37.000 υπογραφές κατά της συμμετοχής της σοπράνο στην παράσταση, τις οποίες παρέδωσαν στον κυβερνήτη/δήμαρχο του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ. Ο γερουσιαστής αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Τζο Τσιάλο (CDU) δεν παρακολούθησε την παράσταση, αλλά, αντιθέτως, επισκέφθηκε την ίδια ώρα έκθεση με φωτογραφίες από τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο Ολέκσιι Μακέιεφ κατηγόρησε από την πλευρά του την Άννα Νετρέμπκο ότι «στήριζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υπήρξε συνεργός στην προπαγάνδα του για την κατοχή του Ντονμπάς», αναφερόμενος σε παλαιότερη φωτογραφία της σοπράνο με αυτονομιστές του Ντονμπάς, όπου κρατούσε μάλιστα τη σημαία τους.

Ο διευθυντής της Κρατικής Όπερας Ματίας Σουλτς υπερασπίστηκε την απόφαση της σκηνής του, σημειώνοντας ότι «η Άννα Νετρέμπκο τραγουδά σε μια σκηνή, η οποία είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας» και υπενθύμισε ότι η καλλιτέχνιδα έχει καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη στάση της πριν και μετά την έναρξη του πολέμου», τόνισε και ζήτησε «να μη χρησιμοποιούνται οι καλλιτέχνες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, επειδή δεν μπορούμε να φτάσουμε στον πραγματικό πολέμαρχο».

H Άννα Νετρέμπκο αποκλείστηκε από σκηνές της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μόνο έπειτα από μήνες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας». Τον περασμένο Μάιο εμφανίστηκε στην Όπερα του Βισμπάντεν, εν μέσω ανάλογων διαμαρτυριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ