Χιλιάδες Βρετανοί περιμένουν εναγωνίως να βρουν κρεβάτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Όλο και περισσότεροι Βρετανοί περιμένουν εναγωνίως να βρουν κρεβάτι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Φταίνε οι απεργίες για τον χρόνο αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ.Βρετανίας; Η εικόνα είναι η εξής. Οι συνολικές κλίνες στο σύστημα υγείας, γνωστό ως NHS, είναι κάτι παραπάνω από 130.000. Περίπου 122.000 όμως είναι ήδη κατειλημμένες. Στις 8.000 ελεύθερες κλίνες που απομένουν πρέπει να χωρέσουν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν στη μακρά λίστα αναμονής των νοσοκομείων.

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα οποία δείχνουν αύξηση των αναμονών κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο σε μόλις οχτώ μήνες. «Είναι θλιβερό να βλέπεις ασθενείς άνω των 80 ετών να περιμένουν κατά μέσο όρο 15 ώρες για ένα κρεβάτι», λέει στους Times ο πρόεδρος της Ένωσης προσωπικού πρώτων βοηθειών (Royal College of Emergency Medicine), Άντριαν Μπόιλ.

Στη λίστα αυτή περιμένουν άνθρωποι όλων των ηλικιών που αντιμετωπίζουν από ορθοπεδικά μέχρι καρδιολογικά προβλήματα ή ακόμα και καρκίνο. 4,5 εκατομμύρια ασθενών περιμένουν μέχρι πέντε μήνες μέχρι να εξυπηρετηθούν, σχεδόν 3 εκατομμύρια ασθενείς πέντε μήνες μέχρι έναν χρόνο, ενώ 400.000 χιλιάδες περιμένουν πάνω από έναν χρόνο.

Σύγκρουση κυβέρνησης και ιατρικού προσωπικού

Κυβέρνηση και ιατρικό προσωπικό συνεχίζουν τις συγκρούσεις. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατηγόρησε χθες ευθέως τον ιατρικό τομέα, λέγοντας πως «η κυβέρνηση έκανε πολύ καλή πρόοδο πριν τις απεργίες». «Είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις τους στόχους σου με τις απεργιακές κινητοποιήσεις» πρόσθεσε, καθώς ο ίδιος είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την μείωση της λίστας αναμονής.

Ο σκιώδης υπουργός υγείας, Γούες Στρίτινγκ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού «κυνικές» σε συνέντευξή του στο BBC. «Δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να κάνει κάτι ώστε να μειώσει αυτές τις απεργίες. Βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

NHS και κυβέρνηση δεν έχουν δώσει ακόμα τα χέρια για το ύψος της αύξησης των μισθών, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Ενδεικτικά, οι ειδικευόμενοι ιατροί ζητούν αύξηση 35% ενώ η κυβέρνηση μένει σταθερά στη προσφορά του 6%.

Στο πεδίο της χρηματοδότησης τα πράγματα είναι λίγο πιο αισιόδοξα. Πριν δυο ημέρες, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους διοικούντες του συστήματος υγείας επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων λιρών, ανεβάζοντας τις δεσμεύσεις στις 450 εκατομμύρια λίρες. Τα σχέδια περιλαμβάνουν αύξηση των κλινών κατά 5.000, αλλά και την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής.

Όλα αυτά, ενώ την επόμενη εβδομάδα ειδικευόμενοι ιατροί και ιατρικοί σύμβουλοι έχουν ήδη προγραμματίσει τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης