«Ανηφορίζουν» οι τιμές του πετρελαίου - Έφτασαν τα 94 δολάρια!

«Δεν αποκλείεται να "αγγίξουν" τα 100», λένε αναλυτές

Ολοένα και «ανηφορίζουν» οι τιμές του πετρελαίου, που «κλείνει» την τρίτη διαδοχική εβδομάδα αυξήσεων. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (15.09.23) ο μαύρος χρυσός «έπιασε» τα 94 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές «βλέπουν» τις τιμές του πετρελαίου να «σκαρφαλώνουν» στα 100 δολάρια το βαρέλι! «Το αργό στο Λονδίνο έχει πλέον εκτιναχθεί πάνω από 30% από το χαμηλό που είδαμε στα μέσα Ιουνίου, κάτι που αυξάνει τις προβλέψεις των αναλυτών ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Το πρωί της Παρασκευής τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 65 σεντς, ή 0,7%, ανεβαίνοντας στα 94,35 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 67 σεντς, επίσης 0,7%, στα 90,83 δολάρια. Μάλιστα, οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν κατά περίπου 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως λένε οι αναλυτές, τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για την οικονομία στην Κίνα, σε συνδυασμό με τις αναφορές για κατανάλωση ρεκόρ του πετρελαίου, ενισχύουν τις τιμές αλλά και τους φόβους για την «εκτίναξή» τους.

Αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα σχέδια των Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν ενδείξεις για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, προκειμένου να κλείσουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Οι αγορές πετρελαίου πρέπει τώρα να εξετάσουν εάν τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι μια πιθανότητα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δεδομένης της έκτασης των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+», σχολίασε από την πλευρά του ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia. «Τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα αργού θέτουν τις τιμές σε κίνδυνο αυξημένης αστάθειας», είπε.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης