Κορονοϊός: 32 θάνατοι και 25 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Aυξήθηκαν οι εισαγωγές

14/09/2023 | 16:17

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=688) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 12% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=9) παρέμεινε σταθερός σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=12).

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. 

Καταγράφηκαν 32 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 65-99 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον

Την εβδομάδα 32 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (41%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (29%) και την ΧΒΒ.1.5 (21%), ενώ κατά τις εβδομάδες 33 και 34 η συχνότητα εμφάνισης και για τα τρία παραλλαγμένα στελέχη κυμάνθηκε γύρω στο 30%.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel).

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 36/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 36/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 377 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 292 (77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22,5%) στελέχη τύπου Β από τα 290 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 32 (11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Αχαΐα – Απίστευτο τροχαίο: Εκσκαφέας παρέσυρε ΙΧ και το πέταξε σε χαντάκι – Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Εκατοντάδες στην κηδεία του Γιάννη Πανίτσα! Το συγκινητικό βίντεο

Εορτασμός της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» και της μνήμης του Αγίου Αρτεμίου στην Πάτρα

Δυτ. Ελλάδα: Άφατη θλίψη για την 16χρονη Ζωή – Άννα Μπακατσέλου που “έφυγε” ξαφνικά

Μιντιλόγλι: Έπεσε από φορτηγό στα έργα – Τραυματισμένος οδηγός στο νοσοκομείο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους και τον έσπασαν στο ξύλο

Πάτρα: Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον αείμνηστο Ανδρέα Αποσκίτη! Καταψήφισε η Δημοτική Αρχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Αγωνία για τον ψαροντουφεκά που χάθηκε στην θάλασσα του Ρίου – Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες