Ελλάδα 2023 : Ανοχύρωτη Πολιτεία

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Δεν μας έφταναν οι φωτιές. Ήρθαν και οι πλημμύρες να μας αποτελειώσουν. Ο θεσσαλικός κάμπος και το πανέμορφο Πήλιο πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, που ανάλογές τους δεν έχουν ζήσει οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκαν καλλιέργειες, πλημμύρισαν σπίτια,  πνίγηκαν δεκάδες χιλιάδες ζώα.

Σε αυτό τον χαλασμό, παρήγορο είναι το γεγονός ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα, που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα Περιφερειάρχη και Δημάρχους της περιοχής που επλήγη, προκειμένου να εξετασθεί αν τα κονδύλια που διατέθηκαν για φράγματα και άλλα συναφή έργα, διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

Όχι κατά παντός υπευθύνου, όπως συνηθίζεται, αλλά έρευνα προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτή η κίνηση τιμά την εισαγγελική λειτουργό, μια και χρειάζεται να μάθουμε αν τα κονδύλια που διατέθηκαν πήγαν σε αντιπλημμυρικά έργα, ή αν χρησιμοποιήθηκαν για εκδηλώσεις προβολής των περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων.

Για την καταστροφή  του θεσσαλικού κάμπου, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, έλαβα από φίλο και σημαντικό Αρχιτέκτονα, με πλούσια εμπειρία και άνθρωπο που έχει μελετήσει από αρχαία κείμενα, την ιστορία της περιοχής, το παρακάτω σχόλιο:

«Τα παθήματα, τουλάχιστον μαθήματα» 

Όταν δεν γνωρίζεις την Ιστορία σου, είσαι αναγκασμένος να την ξαναζήσεις…

 Ας βάλω και εγώ την ιστορική μου γνώση για τα πιο αρχαία και προϊστορικά χρόνια σχετικά με τις πλημμύρες. Αν διάβαζαν Ιστορία οι Έλληνες θα γνώριζαν πως η Θεσσαλία ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις:   

θέση + αλός = ο τόπος που πριν ήταν θάλασσα  

θα ήξεραν πως ο κάμπος ήταν μια θαλάσσια λίμνη τα προϊστορικά χρόνια διότι η γεωμορφολογία είναι τέτοια ώστε να κάθεται το νερό στην περιοχή αυτή. Έτσι θα πρόσεχαν πως να χτίσουν αρχιτεκτονικά και μηχανικά τα σπίτια τους αλλά και το πως να διαμορφωθούν οι πόλεις γενικότερα απο τις περιφέρειες και τους κυβερνώντες. Επίσης θα είχαν κρατήσει ζωντανή την γνώση για τις τεχνητές απορροές προς την θάλασσα.   

Και εξηγώ:  

Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί πως πολλούς αιώνες πριν από αυτόν ο κάμπος ήταν μια λίμνη επειδή το νερό καθόταν από τις βροχές και έφτανε μέχρι την θάλασσα όπου υπήρχε ένωση. Απόδειξη για αυτό αποτελούν εκτός από τα Μετέωρα και οι λόφοι στην Θεσσαλία που είναι γεμάτοι αλάτι και όστρακα ακριβώς όπως και στα Μετέωρα.  

 Καθώς λοιπόν αποστραγγιζόταν η λίμνη, δηλαδή έφθνινε (ἒφθινε), ονομάστηκε Φθία, και τα ομηρικά χρόνια αποτελούσε το βασίλειο του Πηλέως. Αυτό που έμεινε σήμερα από όλη αυτή την τεράστια θαλάσσια λίμνη είναι το μικρό κομμάτι της λίμνης Κάρλα (τεχνητή) δίπλα από το Στεφανοβίκειο αεροδρόμιο. Αυτό έγινε μετά την βύθιση της Αιγηίδος και ο λαός που πήγε προς τα εκεί για να εγκατασταθεί άλλαξε το όνομα από Φθία σε Θεσσαλία , η περιοχή που πριν ήταν θάλασσα. 

Η Φθία όμως έμεινε ζωντανή μέσα από την πόλη της Φθιώτιδος που και αυτή πλημμύριζε Οι Έλληνες λοιπόν είχαν δημιουργήσει τεχνητές απορροές προς την θάλασσα για να μην κάθεται το νερό απο τις πλημμύρες. Ο Ξέρξης αυτό το ήξερε και όταν ήρθε στην Ελλάδα προσπάθησε να κλείσει αυτές τις απορροές για να βυθίσει τις πόλεις της Θεσσαλίας.  

Αυτή η γνώση με τα χρόνια χάθηκε και έτσι οι άνθρωποι εφόσον δεν γνωρίζουν την ιστορίας τους δεν φρόντισαν να κρατήσουν αυτές τις απορροές που στα αρχαία χρόνια ήταν προτεραιότητα. Μήπως τελικά όσο νομίζουμε ότι προοδεύουμε , τελικά γινόμαστε πιο χαζοί παρά σοφοί σε σχέση με παλιότερα;

Από το ανωτέρω κείμενο συμπεραίνει κανείς αβίαστα, ότι δεν κτίσαμε μόνο στην άμμο παλάτια, αλλά δεν φροντίσαμε τουλάχιστον οι οικισμοί να αναπτυχθούν έξω από τον κάμπο σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Πέρα όμως από την ιστορική άγνοια, υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα αυτό των έργων υποδομής. Είδαμε γέφυρες να πέφτουν, που πρόσφατα παραδόθηκαν από τους κατασκευαστές στην κυκλοφορία. Είναι κοινό μυστικό ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, κι αυτό αξίζει να το λάβουν υπόψη τους οι ψηφοφόροι, γίνεται πάρτι.

Οι εργολάβοι λαδώνουν  τόσο τις τεχνικές υπηρεσίες που ελέγχουν την ποιότητα της κατασκευής, όσο και τους τοπικούς άρχοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι τόσο άπληστοι, που ζητούν υπέρογκα ποσά, που στο τέλος πλήττουν  την ποιότητα της κατασκευής του έργου. Ας αφήσουμε και τις τεράστιες εκπτώσεις, που κάνουν προκειμένου να πάρουν την εργολαβία.

Δεν μένει με νωπή άλλη μια τραγωδία, που έπληξε την κεντρική Ελλάδα, οι πολίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, να αναζητήσουν έντιμους και εργατικούς, ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος,  προκειμένου να τους αναδείξουν στις προσεχείς εκλογές για να αναλάβουν τα ινία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν δεν το κάνουν θα έχουν πλήρη και ακέραια την ευθύνη…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ