Μάθε στο παιδί σου να προστατεύει τον εαυτό του χωρίς να μεταφέρεις τους φόβους σου

Πώς μπορούμε σαν γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τα μάθουμε να προστατεύουν και τον εαυτό τους χωρίς όμως να τους μεταφέρουμε τους φόβους και τις φοβίες μας; Ο εκπαιδευτικός Μάριος Μαζάρης συμβουλεύει.

Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και κάνουν ό,τι μπορούν κάθε φορά για να τα προστατεύσουν από κάθε λογής κίνδυνο. Και όταν τα παιδιά μεγαλώνουν λίγο, ξεκινούν να ενδιαφέρονται για το πως θα μάθουν στο παιδί τους να προστατεύει τον εαυτό του, μόνο του.

Πολλές φορές όμως οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να μεταφέρουν τους φόβους και τις φοβίες τους στα παιδιά στην προσπάθειά τους να τα προφυλάξουν.

Ο εκπαιδευτικός Μάριος Μαζάρης συμβουλεύει για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τα μάθουμε να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να τους μεταφέρουμε τους φόβους μας. Διαβάστε παρακάτω:

Τι φοβάσαι πιο πολύ; Κι αν φοβάσαι, είναι δικοί σου οι ΦΟΒΟΙ ή στους κληρονόμησαν; Ένα μεγάλο μέρος προστριβών με τα παιδιά είναι για πράγματα που δεν τα αφήνουμε να κάνουν. Για να μην τραυματιστούν. Ναι, κάποια είναι όντως ακατάλληλα για κάποιες ηλικίες (αναρρίχηση σε ψηλό βουνό, πήδημα από αεροπλάνο ή γέφυρα) , κάποια όμως όχι.

Πριν πούμε σε όλα κατηγορηματικό ΟΧΙ, ας σκεφτούμε το παιδί. Αν βλέπουμε ότι θέλει κάτι πολύ, το πιο πιθανό να το κάνει όταν δεν κοιτάμε. Και να τραυματιστεί τότε. Μήπως να του δείξουμε πώς γίνεται, να το εκπαιδεύσουμε στο να χειρίζεται εργαλεία, να διαχειρίζεται την παρορμητικότητα του;

Κι αντίστοιχα να του μάθουμε σε όσα φοβάται ότι είναι εντάξει να φοβάται και πώς διαχειριζόμαστε τον φόβο μας, δεν τον αφήνουμε να μας παραλύει, αλλά τον χρησιμοποιούμε για να ξεφύγουμε από μια δύσκολη συνθήκη. Τροφή για σκέψη.

daddy-cool.gr