Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες λόγω κορονοϊού, «δυναμώνει» η υποπαραλλαγή Eris – 20 θάνατοι και 14 διασωληνωμένοι

17/08/2023 | 16:32

Νέα αύξηση κατέγραψαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με την υποπαραλλαγή Eris να κυριαρχεί στο 16% εξ αυτών. Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.  

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αύξηση παρουσιάζουν η θετικότητα στα τεστ για κορονοϊό, καθώς και οι νοσηλείες, όσον αφορά την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου. Μάλιστα, η υπο-παραλαλγή Eris φαίνεται να κερδίζει έδαφος και εμφανίζεται η τρίτη συχνότερη με ποσοστό 16%.

Πιο αναλυτικά:

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=563) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=3) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 50% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14. Καταγράφηκαν 20 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 61-98 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (49%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (32%) και την EG.5 (16%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν, μεταξύ αυτών και η Πάτρα.

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 70 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 27 θάνατοι.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Σε ποια ηλικία ο μεσημεριανός ύπνος προμηνύει «κακά μαντάτα» για την υγεία

Αγγλικά – Πανελλαδικές 2025: Τα θέματα που έπεσαν σήμερα

Γιατί δεν πρέπει να ταΐζετε τους γλάρους που συναντάτε στη θάλασσα

Φωτιά σε δυο δεξαμενόπλοια μετά από σύγκρουση κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των οργάνων από τον 12χρονο που πνίγηκε στον Άραχθο

Γάζα: Νεκροί από ισραηλινή επίθεση τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι που περίμεναν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Πάτρα: Κινητοποίηση στο νέο λιμάνι – Εμποδίζουν τα πλοία να φύγουν

Κοντά σε συμφωνία με την Αλ Σαντ ο Φιρμίνο