Όταν είναι ακόμα μικρά, τα παιδιά είναι συνήθως εκφραστικά και «ανοιχτά». Φτάνοντας στην εφηβεία όμως μπορεί να «κλειστούν» στον εαυτό τους και να είναι πιο δύσκολο για εμάς να τα προσεγγίσουμε.
Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε κάθε μέρα και καλύτερα προκειμένου να αναπτύσσουμε μια καλή επικοινωνία μαζί τους καθώς και μια στοργική σχέση εμπιστοσύνης εξ απαλών ονύχων.
3 ερωτήσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά
Για να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση με το παιδί μας και να το μάθουμε καλύτερα, μπορούμε να το ρωτήσουμε:
#1 «Τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο στον εαυτό σου»;
Ένας τρόπος για να μάθετε τι σκέφτεται το παιδί σας για τον εαυτό του είναι να το ρωτήσετε τι του αρέσει και τι όχι στο χαρακτήρα του. Η ερώτηση αυτή βοηθά το παιδί να σκεφτεί τυχόν αδυναμίες του αλλά και τα «δυνατά» του σημεία.
Ταυτόχρονα, θα αποκτήσετε μια πιο σαφή εικόνα για το πώς νιώθει και σε πιο επίπεδο βρίσκεται η αυτοεκτίμησή του.
#2 «Τι σου αρέσει να κάνεις και τι εύχεσαι για το μέλλον»;
Γνωρίζοντας τι πραγματικά αρέσει στο παιδί, μπορείτε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του.
Επίσης, ανακαλύπτοντας τις επιθυμίες και επομένως τις φιλοδοξίες του, μπορεί να διαπιστώσετε στοιχεία της προσωπικότητάς του που δεν είχατε κατά νου, τις αξίες που έχει υιοθετήσει καθώς και τις προτεραιότητές του.
#3 «Τι σε ανησυχεί και υπάρχει κάτι για το οποίο ντρέπεσαι»;
Υπάρχουν παιδιά πολύ ντροπαλά και παιδιά που έχουν μονάχα λίγες στιγμές εσωστρέφειας.
Με τις ερωτήσεις αυτές θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιες ακριβώς είναι οι καταστάσεις εκείνες που κάνουν το παιδί να ντρέπεται και κατ’ επέκταση να το βοηθήσετε να τις αντιμετωπίσει.
Ομοίως, όταν το παιδί μοιράζεται τις ανησυχίες και τους φόβους του, αμέσως «μαλακώνουν» κι εσείς, όντας πλέον γνώστες, μπορείτε να συμβάλλετε στο να ξεπεράσει άσχημα συναισθήματα και σκέψεις.