Το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΤΑ για την ύπαρξη αμιάντου στο κτίριο του κεντρικού ταχυδρομείου Πάτρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΤΑ Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς & Ζακύνθου, αναφέρει:  

«Διαβάζοντας όλο και πιο συχνά στον τοπικό τύπο δημοσιεύματα και καταγγελίες που αφορούν στην ύπαρξη αμίαντου στο κτίριο που στεγάζεται το Κεντρικό Ταχυδρομείο Πάτρας και η Μονάδα Διανομής Πάτρας, αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους συναδέλφους μας που εργάζονται στο παραπάνω κτίριο και τους δημιουργούνται ανησυχίες για την προστασία της υγείας τους.

  Το σύνολο των δημοσιευμάτων και καταγγελιών δε, έχουν μία και μοναδική πηγή χωρίς να υπάρχει καταγεγραμμένη η όποια αντίθετη άποψη. Η μονομερής παρουσίαση της κατάστασης είναι λογικό να δημιουργεί ερωτήματα που θα έπρεπε από καιρό να έχουν απαντηθεί από τους αρμόδιους. Ωστόσο, επειδή το θέμα αναδείχθηκε από ενέργειες του σωματείου αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υπεύθυνη ενημέρωση των μελών μας ώστε να αισθάνονται ότι πηγαίνουν και επιστρέφουν από την εργασία τους ασφαλείς και υγιείς επιθυμούμε την πλήρη αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και όχι υποθέσεις και κινδυνολογία.  

   Το θέμα της ύπαρξης αμιάντου στο κτίριο του κεντρικού ταχυδρομείου Πάτρας αναδείχθηκε το 2008, χρονιά που λόγω του όγκου της δουλειάς, το τότε σωματείο διανομέων Νομού Αχαΐας ζήτησε να μεταφερθεί η διανομή σε κενό χώρο του 1ου ορόφου. Το τότε σωματείο μετά από υποψίες που υπήρχαν ζήτησε τη συμβουλή ειδικών και τότε διαπιστώθηκε ότι στο δάπεδο και στα πλαϊνά τοιχία υπήρχε αμίαντος, όπως και σε όλες τις κατασκευές κτιρίων της δεκαετίας του 1970. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη αμιαντούχων υλικών στις στέγες των εργατικών κατοικιών, στις σωλήνες υδροδότησης αλλά και σε πλήθος οικιών και βοηθητικών χώρων με τη μορφή του ελενίτ.

  Τότε, στις 15/10/2008 το σωματείο ζήτησε από τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης να γίνει αντικατάσταση ή κάλυψη των υπαρχόντων τοιχίων λόγω αμιάντου. Επίσης στις 18/02/2009 ζητήθηκε και η κάλυψη του δαπέδου προκειμένου να γίνει ασφαλές. Έκτοτε, αφού καλύφθηκαν όλοι οι χώροι στον 1ο και 2ο όροφο έγινε η μεταφορά του προσωπικού στη νέα αίθουσα.

 Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον 2ο όροφο χωρίς να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Οι εύλογες ανησυχίες όλων μας οδήγησαν στη διενέργεια επιτόπιας έρευνας από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ https://www.demokritos.gr/el/ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα. Ας σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα του αμίαντου προκαλείται μόνο από τη διαταραχή του υλικού. Πράγματι, η διενεργηθείσα έρευνα κατέδειξε είτε μηδενικούς ρύπους είτε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Έκτοτε υπήρξαν άλλες δύο έρευνες από διαφορετικούς πιστοποιημένους φορείς και όλες οι μετρήσεις βρέθηκαν σε αποδεκτά όρια. Κατά συνέπεια, αυτό που μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα στα μέλη μας είναι ότι όπως μας διαβεβαίωσαν όλοι οι αρμόδιοι, σε όλους τους χώρους που εργάζονται οι συνάδελφοί μας, είτε δεν υπάρχουν ανιχνεύσιμα ίχνη αμίαντου, είτε οι τιμές είναι ελάχιστες, πολύ κατώτερες από τις επίσημες τιμές που θέτει ως αποδεκτά όρια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εθνική νομοθεσία.

Εμείς ως σωματείο θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε υπεύθυνα και ταυτόχρονα διαβεβαιώνουμε όλους και όλες, όπως κάναμε άλλωστε έως σήμερα, ότι θα είμαστε φρουροί σε οποιαδήποτε ενέργεια εκθέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους στον χώρο ευθύνης μας, είτε είναι μέλη μας είτε όχι. Η ανεύθυνη και εύκολη καταγγελιολογία δεν βοηθάει κανέναν. Πολύ περισσότερο, δυσχεραίνει το εργασιακό κλίμα και αποπροσανατολίζει, τη στιγμή που τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα σε σοβαρές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την συνολική πορεία των ΕΛΤΑ».

 

Διαβάστε επίσης