Ο «Δήμιος - El Verdugo” στον δημοτικό κινητό κινηματογράφο της Πάτρας

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Με τον «Δήμιο – El Verdugo”, μια ταινία η οποία έχει βραβευθεί με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, συνεχίζεται την Τρίτη 11 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

 Πρόκειται για ταινία του 1964, που σκηνοθέτησε ο Luis García Berlanga, με πρωταγωνιστές τους Nino Manfredi, Emma Penella και José Isbert.

Ο Berlanga  με τον δήμιο δίνει στο κοινό μια ταινία η οποία χαρακτηρίζεται από  χιούμορ μαύρο και πικρό. Παράλληλα προτάσσει έναν κόσμο στον οποίο το άτομο και τα ιδιωτικά του πάθη είναι κάτι αυστηρά προσωπικό. 

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη ταμπού που εκτυλίσσεται σε σκούρο φόντο. Μέσα από αυτή ο Μπερλάνγκα χτίζει μια μαύρη κωμωδία με μεσογειακό ταμπεραμέντο που εκπλήσσει με τη ζεστασιά, την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που αντλεί σε κάθε της καρέ. 

Όλα μοιάζουν τόσο οικεία και καθημερινά, σαν να συμβαίνουν δίπλα μας. Πίσω, όμως, από κάθε ατάκα κρύβεται η όλη ιδεολογία και η αίσθηση του χιούμορ του σκηνοθέτη, που κάνει άμεσα αντιληπτούς τους λόγους για τους οποίους αναγνωρίστηκε στο βαθμό που του άξιζε στην πατρίδα του.

O Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων, αλλάζει τα σχέδια του, όταν ο “δήμιος” Αμεδέο, πατέρας της αγαπημένης του Κάρμεν, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.

Ο Λουίς Γκαρσία Μπερλάνγκα ανήκε σε μια γενιά Ισπανών σκηνοθετών οι οποίοι την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκαν τις αξίες ενός ανεξάρτητου σινεμά. Με το που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον κινηματογράφο το 1947, ανέλαβε δράση γυρίζοντας μια σειρά ταινιών που με βασική τους δύναμη το χιούμορ, οι οποίες τον καθιέρωσαν ως σκηνοθέτη-σύμβολο στη χώρα του.

Η ταινία θα επαναπροβληθεί  την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Κάτω Καστρίτσι και την Κυριακή 16 Ιουλίου στα Καμίνια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ