ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

06/07/2023 | 18:13

Σχέδιο για την επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίζουν το οίκημά τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), φαίνεται  πως επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 και να ισχύσει για τους πολίτες που έχουν ήδη ασφαλίσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 τα σπίτια τους από τους κινδύνους. Αυτό  πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα έχουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικά δάνεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Η έκπτωση αυτή αναμένεται να αφορά στον κύριο φόρο αλλά και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ .

Παραδείγματα

Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ:

Ένας  ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 120 ευρώ για το οίκημά του. Εάν όμως ασφαλίσει το σπίτι του για φυσικές καταστροφές, τότε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 108 ευρώ.
Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 201 ευρώ. Εάν όμως ασφαλίσει την οικία του για φυσικές καταστροφές τότε το ποσό αυτό θα περιοριστεί σε 189 ευρώ
‘Ενας φορολογούμενος με δυο κατοικίες πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ. Εάν τις  ασφαλίσει, τότε η φορολογική του επιβάρυνση θα μειωθεί στα 675 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης