Μωρό: Βοηθώντας το να πει τις πρώτες του λεξούλες

Η διαδικασία της ομιλίας και η εκμάθηση της γλώσσας απαιτούν χρόνο. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μωρά δεν μπορούν να σχηματίσουν προτάσεις με 2 ή περισσότερες λέξεις μέχρι να κλείσουν το δεύτερο έτος της ζωής τους ή και αργότερα.

Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας σε αυτή τη διαδικασία από την πρώτη μέρα και η ενίσχυση αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να επιταχύνουμε αυτήν την συναρπαστική διαδικασία;

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να πει τις πρώτες του λέξεις νωρίτερα

Ξεκινήστε από τη στιγμή που το μωρό θα ανοίξει τα ματάκια του

Μπορεί να φαίνεται άνευ ουσίας να μιλάτε στο μωράκι σας όντας ακόμη νεογέννητο αλλά από την γέννηση κιόλας, τα αυτάκια και ο εγκέφαλός του ανταποκρίνονται στους ήχους.

Όσες περισσότερες λέξεις ακούνε τα μωρά, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεται η ομιλία τους. Παρόλο που ως νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν φυσικά ακριβώς τι τους λέτε, απορροφούν πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε.

Διαβάστε στο μωρό βιβλία

Το να περνάτε χρόνο μαζί διαβάζοντας, αποτελεί μια ευχάριστη κοινή εμπειρία και είναι ένα βασικό εργαλείο για να εμπνεύσετε το μωρό ώστε μακροπρόθεσμα να έχει πιο πλούσιο λεξιλόγιο.

Συνομιλώντας με το μωρό…

Όταν το μωρό σας φωνάζει, συμμετάσχετε σαν να απαντούσατε. Επαναλάβετε τους ήχους του ως ένα είδος παιχνιδιού μίμησης και εισάγετε νέους.

Το μωρό λατρεύει να τραβά όλη την προσοχή σας και αυτό το παιχνίδι μπορεί να του τραβήξει το ενδιαφέρον.

Όταν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο και μπορεί να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας μόνο μία λέξη, εσείς φροντίστε να απαντάτε με πλήρεις προτάσεις. Εάν το μωρό σας χρησιμοποιεί μόνο ήχους, τότε είναι καλό να απαντάτε χρησιμοποιώντας τις σωστές συλλαβές.

Επανάληψη και σύνδεση λέξεων με αντικείμενα

Η επανάληψη των λέξεων βοηθά επίσης στην ανάπτυξη της γλώσσας. Εάν σηκώσετε ένα αντικείμενο και επαναλάβετε το πώς λέγεται πολλές φορές, το παιδί σας θα αρχίσει να κάνει συσχετισμούς όσον αφορά το λεξιλόγιο.

Σιγά σιγά, θα αρχίσει να συνδέει τη λέξη με το αντικείμενο μέχρι τελικά να καταφέρει να την προφέρει. Εξάλλου, τα μωρά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνετε λοιπόν λέξεις μπροστά του, τόσο περισσότερο θα σας μιμείται και θα θέλει να μάθει νέες λέξεις.

Χαλαρώστε και κάντε υπομονή

Γενικά, τα παιδιά σε κάθε ηλικία αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες των γονιών τους. Αυτό αποτελεί εμπόδιο όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για αναπτυξιακή πρόοδο. Χαλαρώστε, κάντε υπομονή και εμπιστευτείτε τις έμφυτες ικανότητες του μωρού σας.

Σύμφωνα με την εμπειρία πολλών γονιών, ένα μωρό μπορεί να αρχίζει να εκφράζεται με λέξεις ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία, ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε για κάθε μικρό του επίτευγμα που για το ίδιο, καθόλου μικρό δεν είναι…

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ