Εγκρίθηκε το καινοτόμο έργο Περιφέρεια 4.0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο το καινοτόμο έργο «Η 4Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Κεντρική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση – Πιλοτική Εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Περιφέρεια 4.0)» κατόπιν μακράς προετοιμασίας και στρατηγικού σχεδιασμού που ξεκίνησε με κοινή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μ. Σταυριανουδάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη.

Το προτεινόμενο έργο βασίζεται στη συνεργασία των Υπουργείων: Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την ΠΔΕ η οποία θα αποτελέσει την «επιφάνεια εκκίνησης» του έργου και έχοντας εξ’ αρχής σαν στόχο την μετάβαση των περιφερειών προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μέσω της ίδρυσης του Κέντρου Καινοτομίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προβλέπεται, τα αποτελέσματα του, σε επόμενη φάση, θα εφαρμοστούν στο σύνολο των 13 Περιφερειών της Χώρας. Η ΠΔΕ με τον τρόπο αυτό κατακτά έναν κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια μετάβασης της χώρας στην Πράσινη και Ψηφιακή Οικονομία καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

Για την επίτευξη των παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεργαστεί με την τοπική Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα ήτοι το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΙΝΒΙΣ (ΕΚ Αθηνά) και το ΙΤΥΕ Διόφαντος ενώ προβλέπεται επίσης και η συνεργασία με φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG. Digit), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EuropeanInstituteofInnovation&Technology και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CPMR.Το έργο στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των Περιφερειών καθώς και στη διαρκή ενσωμάτωση των προηγμένων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της Καινοτομίας στη λειτουργία των Περιφερειών και των Δήμων στη χώρα μας. Το έργο είναι πιλοτικό, αλλά εθνικής εμβέλειας καθώς στόχος του είναι να αποτελέσει οδηγό για όλες τις Περιφέρειες της χώρας στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου συνεργασίας της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ Μ. Σταυριανουδάκης.

«Το έργο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 4.0 θα βελτιώσει σημαντικά την ένταξη και αξιοποίηση των νέων εξελίξεων της τεχνολογίας στη διαδικασία υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης.

 

Το έργο ενσωματώνει μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την μετάβαση της Κεντρικής Διοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνοντας την καινοτομία και την ένταξη νέων τεχνολογιών στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού με νέες δεξιότητες, τη δημιουργία ενός νέου Οργανωτικού Σχεδιασμού των Περιφερειών καθώς και την εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών και διεθνών μεθοδολογιών και κατευθύνσεων.

Το έργο υποβάλλεται προς χρηματοδότησηαπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Διαβάστε επίσης