Αγωνία για τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς Εργασίας - Σιγή ιχθύος για τη νέα παράταση

Μάταια φαίνεται πως στέλνουν επιστολές και ζητούν παράταση, οι περίπου 19.148 εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ, που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Με επιστολές, που στάλθηκαν πριν από τις εκλογές, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στους δημάρχους της χώρας, οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις περιφέρειες ζητούν να παραταθούν οι συμβάσεις τους, τουλάχιστον έως τις δημοτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023. 

Η τετράμηνη παράταση, που δόθηκε στην αρχή του έτους, μετά από αγώνα των εργαζομένων, φτάνει στο τέλος της οδηγώντας ξανά στην ανεργία περίπου 19.148 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα καλύπτουν σήμερα ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των δήμων σε εποχικό προσωπικό. Να σημειωθεί ακόμα, πως οι εργαζόμενοι αυτοί, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων και των περιφερειών, εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. 

Το αίτημα των εργαζομένων, στηρίζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει πως η παράταση είναι αναγκαία, «ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές των εργαζομένων, τόσο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσο και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέχρι και σήμερα δεν έχουν δώσει καμία ξεκάθαρη απάντηση. 

Σε καταγγελία που έφτασε στο proson.gr, οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Κάποιος πρέπει να μας δώσει μια απάντηση και να μην κρύβονται με πρόφαση τις εκλογές, είμαστε  ΑΝΘΡΩΠΟΙ (όλων των ηλικιών με προβλήματα μακροχρόνιας ανεργίας) που θα μείνουν εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου χωρίς δουλειά και κοιτάνε μόνο και μόνο τις εκλογές τους. Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις και άμεσα όχι ''από μέρα σε μέρα'', ΑΜΕΣΑ».

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Η λήξη του προγράμματός, θα έχει ως αποτέλεσμα, οι δήμοι να αποστερηθούν το απαραίτητο και έμπειρο προσωπικό που ήδη διαθέτουν και μάλιστα σε μία από τις πιο κρίσιμες χρονικά θερινές περιόδους των τελευταίων ετών.

Προβλήματα και με την κατάρτιση

Όπως καταγγέλλουν στο proson.gr, προβλήματα υπάρχουν και στην κατάρτιση των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ, προβλέπει παράλληλα και την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες. Η κατάρτιση θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, τα μαθήματα κατάρτισης ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ορισμένα κέντρα έχουν ξεκινήσει τις εγγραφές για την κατάρτιση των εργαζομένων, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα το πως θα καλυφθεί ο μισθός και τα ένσημα της περιόδου αυτής.

proson.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ