Ψηφίζουν σήμερα στην Ισπανία για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

28/05/2023 | 10:47

 

 

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 28/5 οι Ισπανοί για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν προοίμιο των βουλευτικών που προβλέπεται να διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς και για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και επιστροφή στην εξουσία της δεξιάς.

Οι εκλογές διεξάγονται στο σύνολο των δήμων της χώρας, όπως και για την ανάδειξη των τοπικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων στις 12 εκ των 17 αυτόνομων περιφερειών της Ισπανίας.

“Αν η αριστερά τα πάει καλύτερα από αυτό που προβλέπεται και καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο της πλειονότητας των περιφερειακών κυβερνήσεων που διακυβεύονται, αυτό θα δείξει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι πολύ αμφίρροπες και θα είναι καλό για τις πιθανότητές της να παραμείνει στην εξουσία” στο τέλος της χρονιάς, εκτιμά ο Φεντερίκο Σάντι, αναλυτής του κέντρου μελετών Eurasiagroup, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.

Όμως αν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες προβλέπουν στροφή προς τα δεξιά, αποδειχθούν σωστές, οι επιτυχίες στις περιφέρειες θα προσφέρουν στον επικεφαλής της βασικής αντιπολιτευόμενης παράταξης, τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, που είναι αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητικό) το απαραίτητο “πρόκριμμα” για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, συνεχίζει ο αναλυτής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Πληρωμές: Ποιοι πάνε ταμείο μέχρι την Παρασκευή

Δυτ. Ελλάδα: Την Τρίτη η κηδεία του αδικοχαμένου Γιώργου Μουζόπουλου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Ηλία Γεωργάκη

Δυτ. Ελλάδα: Θλίψη για το θάνατο γνωστής οδοντιάτρου

Αυτοκτονία Βιρτζίνια Τζούφρι: «Ήταν σε απόγνωση»

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους τρεις θανάτους της οικογένειας στο Ελληνικό

Κώστας Σβόλης-Πάτρα Ενωμένη: Συμφωνούμε στην παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου Ριγανόκαμπου στον Δήμο

Αρωγός στο 45ο Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι Βουραϊκού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας