Τα κόμματα ενόψει της δεύτερης εκλογικής κούρσας

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Με νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός εκ των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, τον Ιωάννη Σαρμά, οδηγείται η χώρα στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο δικαστικό λειτουργό, σεμνό χωρίς έπαρση, με ιδιαίτερα επιτυχή καριέρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχα την τύχη να γνωρίσω λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και με περίπου τότε δεδομένη την υπόδειξή του, για την ανάληψη των καθηκόντων του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού.  

Καλό θα ήταν με την λήξη της βραχύβιας θητείας του, να τον συγκρίνει κανείς με την προκάτοχο του στο ίδιο αξίωμα, προκειμένου να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.  

Το πένθος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του, όπως δήλωσε στην Κ.Ε. ο Α. Τσίπρας, για να σηκώσει το λάβαρο της πορείας προς την δεύτερη και φαρμακερή εκλογική αναμέτρηση.

Η απελθούσα κυβέρνηση από την πλευρά της συγκεντρώθηκε στην Πειραιώς, όπου και το στρατηγείο του κόμματος, κι από εκεί σχεδιάζουν τα επόμενα προεκλογικά βήματά τους.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί, ότι έχει τον αέρα της επιτυχίας, μετά την άνοδο των 3,36 ποσοστιαίων μονάδων, και προσβλέπει σε ένα νέο στόχο, που δεν είναι άλλος, από την κατάκτηση του επίζηλου τίτλου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά των νικητών είναι και το ΚΚΕ, που αύξησε τα ποσοστά του και τώρα φλερτάρει με το διψήφιο. Ένας δεύτερος χαμένος είναι το Μέρα25, που βρέθηκε αρκετά κάτω από τον πήχη του 3%, μια και η Δήμητρα του δεν πούλησε στον ελληνικό λαό.

Τέλος ο Κ. Βελλοπουλος παρά τις αποχωρήσεις τριών μέχρι χθες Βουλευτών του και τις καταγγελίες που τις συνόδευσαν, και παρά την παρουσία ενός δεύτερου, ιδίας περίπου ιδεολογίας κόμματος, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, από την δεξαμενή εκείνων που ξημεροβραδιάζονται για να προσκυνήσουν θαυματουργές εικόνες.

Όμως δύο νέοι παίκτες εμφανίστηκαν από το πουθενά στον εκλογικό ορίζοντα, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων δεν την είχαν εντοπίσει, πλησιάζοντας το 3%, και ο  θεολόγος τηλεαστέρας της Βορείου Ελλάδος,  Δημήτριος Νατσιός, ο οποίος κραδαίνοντας τη Νίκη του, έφτασε στο τρία παρά κάτι, έτοιμος να γευθεί το αθάνατο νερό των τριακοσίων της Βουλής.

Είναι σαφές ότι τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου εν όψει της δεύτερης αναμέτρησης, σβήστηκαν με ένα blanco και από εδώ και μπρος, όλοι θα τρέχουν από χωρίου εις χωρίον, προκειμένου να μαζέψουν και πάλι τον τραχανά.  

Στη ΝΔ θα χρειαστεί να λιώσουν σόλες, για να επιβεβαιώσουν το 40 συν τοις εκατό και να αποδείξουν για δεύτερη φορά, ότι όσοι τους ψήφισαν στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, δεν ήταν αφελείς, ούτε είχαν καταληφθεί από το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι κομμάτι δυσκολότερα. Το φανατικό τους κοινό θα επαναλάβει σταθερά την ψήφο του, όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που περιμένουν να ακούσουν προτάσεις και όχι κατάρες, για την απελθούσα χειρότερη κυβέρνηση του γαλαξία κατά την νεολαία τους.

Όσο για τον Ανδρουλάκη, οφείλει να κάνει κατανοητό το αφήγημα του, δηλ. τι προτείνει στους υπάρχοντες και τους πιθανούς νέους ψηφοφόρους που αναζητά, μια και κανείς δεν θα στρωθεί να διαβάσει το 350 σελίδων πόνημά του με τις προγραμματικές του θέσεις.

Το ΚΚΕ υπό τον Δ. Κουτσούμπα έχει ήδη τσιμεντάρει ένα μεγαλύτερο ποσοστό, πράγμα που  του δίνει αέρα στα πανιά του, για τη νέα αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, μια και αναδείχθηκε ως το πιο αξιόπιστο κομμάτι λόγων και έργων του ευρύτερου αριστερού στρατοπέδου.   

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι τώρα στραμμένα προς τους δύο υποψήφιους φιναλίστ, που έχασαν στο παρά ένα και δεν κατάφεραν να κόψουν το νήμα. Με τον εκ δεξιών ψάλτη, Δ. Νατσιό και την εξ αριστερών, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πιθανή είσοδος του ενός εκ των δύο ή και των δύο στη νέα Βουλή κόβει δραστικά έδρες από το πρώτο κόμμα.

Κι αυτό, γιατί με το νέο εκλογικό σύστημα οι έδρες του πρώτου κόμματος εξαρτώνται από το ύψος των ποσοστών του, με πλαφόν για το  bonus των 50 εδρών το 40% από την μια,  και από την άλλη από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Με τα πέντε κόμματα της παρούσας υπό διάλυση Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης εξασφάλιζε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, πάνω από 170 έδρες. Αν στο παιχνίδι μπουν ένα ή δύο κόμματα ακόμη, τότε οι έδρες αναλογικά περιορίζονται, προκειμένου να δοθούν 8-9 έδρες, που θα πάνε το κάθε ένα από αυτά.

Κατά συνέπεια ο αγώνας για τη ΝΔ είναι πολυμέτωπος, αν θέλει να εξασφαλίσει μιαν άνετη πλειοψηφία και να μην εξαρτάται από τον κάθε Μπογδάνο ή Πάτση, που θα παρεισφρήσει εντός των τειχών της.

Στις επικείμενες εκλογές η ΝΔ χρειάζεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των προηγούμενων, προκειμένου να φανεί ότι δεν ήταν προϊόν συγκυρίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει με νύχια και με δόντια τον αριθμό δύο στα ποσοστά του.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει με μια νέα, έστω και μικρή αύξηση των ποσοστών του, ότι έχουν αέρα τα πανιά του, προκειμένου να καθίσει ισότιμα στο πρώτο τραπέζι πίστα της πολιτικής σκηνής, ενώ το ΚΚΕ θα κινηθεί συμβατικά κατά τα δικά του πρότυπα.

Ο Κ. Βελλόπουλος διείδε τον κίνδυνο από τον ομοϊδεάτη του θεολόγο, που πίνει νερό από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, επίσης ορμώμενο εκ βορείου Ελλάδος και γι αυτό θα επιχειρήσει να τον συμπεριλάβει εξ ανάγκης στο ρεπερτόριο του, μια και αν μπει στη Βουλή, θα του κλέψει ψήφους και μέρος από την  λαμπρή δόξα των Φιλιππικών του.  

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μας έδωσε το μέτρο που λείπει, από την πολιτική σκηνή, σε σχέση με τα πρόσωπα που επιλέγονται να μας κυβερνήσουν με την ψήφο μας. Καιρός να προβληματιστούμε όλοι από την ποιότητα των ανθρώπων που θα ηγηθούν της εκτελεστικής εξουσίας για ένα μήνα, και να πάμε όλοι στις κάλπες με κριτήριο να καταψηφίσουμε όσους μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν….

Διαβάστε επίσης