Ιωάννης Σαρμάς στο Υπουργικό: Να είμαστε αμερόληπτοι, ουδέτεροι και αντικειμενικοί

Αμέσως μετά την ορκωμοσία

Το πως θα πρέπει να κινηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο διάστημα έως τις εκλογές περιέγραψε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε αμέσως μετά την ορκωμοσία τους. 

Ο Ιωάννης Σαρμάς ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει ένα πιο εκτενές υπουργικό συμβούλιο και πως με το σημερινό θέλησε να υπογραμμίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να εκτιμάται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης ενόψει των εκλογών.

«Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα υπουργεία σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου – που θα είναι το κανονικό», είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Σήμερα θα μιλήσω για λίγα λεπτά- εκεί θα καθορίσουμε αυτό που προβλέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα για το επιτελικό κράτος – την κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν είναι κανονική αλλά  για μερικές εβδομάδες. Έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης: «Η κυβέρνησή μας είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων – έτσι θέλησε ο Συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό αυτό σημαίνει ότι το σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας.

Θα πρέπει να εκτιμάται ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, ώστε να μην θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

 

ΠΗΓΗ