Το όραμα του σπιράλ για την Πολιτιστική Πολιτική του Δήμου Πατρέων

Ο Πέτρος Ψωμάς και ο #πολιτισμός της παράταξης παρουσιάζουν τις προτάσεις τους

«Τις τελευταίες δεκαετίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η διάσωση, διατήρηση και διάδοση του πολιτιστικού πλούτου -ώστε να αναπτυχθεί τοπικά και να προβληθεί ευρύτερα η ιδιαιτερότητα της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου- και, από την άλλη, η ενίσχυση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και η δημιουργία πολιτιστικών αγαθών, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αξιοποιήσιμο κεφάλαιο και να συμβάλει σε μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Η Πάτρα έχει μία μεγάλη πολιτιστική ιστορία και θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση την χάραξη πολιτιστικής πολιτικής με ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις, προκειμένου, αυτή η παρακαταθήκη να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και να αποτελέσει έναν ακόμα καθοριστικό πυλώνα ανάπτυξης, εξωστρέφειας και μετάβασης σε ένα μέλλον όπου η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, με σύγχρονα πλέον χαρακτηριστικά, θα συμβάλει καθοριστικά στον οικονομικό και κοινωνικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό».

Με αυτή την εισαγωγή ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς και μέλη της Ομάδας Εργασίας #πολιτισμός του σπιράλ ξεκινούν την παρουσίαση του οράματος της δημοτικής παράταξης για την Πολιτιστική Πολιτική του Δήμου Πατρέων (https://youtu.be/LE_JwH10ZCI). Στην παρουσίαση θέσεων συμμετείχαν η Άκια Σταμάτη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, η Εύη Μαμίδη, συντονίστρια της εν λόγω ομάδας εργασίας και τα μέλη του #πολιτισμού του σπιράλ: Γεωργία Ηλιοπούλου, Σεσίλια Χαρμπίλα, Γιώργος Γαλάνης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Καραγκιαούρης και Γιώργος Λογαράς. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν, συμβολικά, μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πατρέων.

Οι επιμέρους στόχοι του σπιράλ:

Η προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης
Η στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας
Η διεύρυνση της πρόσβασης και συμμετοχής των πολιτών στην πολιτιστική ζωή
Η αλληλεπίδραση με την παγκόσμια πολιτιστική πραγματικότητα
Η δημιουργία εξαγώγιμου και ανταγωνιστικού πολιτιστικού προϊόντος - Αστικός τουρισμός
Η συντήρηση και η δημιουργία κατάλληλων πολιτιστικών εγκαταστάσεων και υποδομών
Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για τον πολιτισμό

Οι προτάσεις του σπιράλ, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο

Σωστή στελέχωση

Τα πρόσωπα που επιλέγονται να στελεχώσουν τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού και των δημοτικών πολιτιστικών φορέων πρέπει να είναι προσωπικότητες του πολιτισμού που να γνωρίζουν από Διοίκηση–Οργάνωση και Μάνατζμεντ–Διαχείριση του Πολιτιστικού Προϊόντος και του Ανθρωπίνου Δυναμικού, μακριά από ιδεοληψίες του παρελθόντος, μικροπολιτικές νοοτροπίες, λαθεμένες πρακτικές και συμφέροντα όποιου είδους. Αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη στον δήμο μας, περισσότερο από ποτέ.

Ήλθε η ώρα για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Πολιτισμού στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά όλες οι μορφές πολιτιστικής δημιουργίας της πόλης. Αποστολή του να προτείνει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων τις κεντρικές πολιτικές, στρατηγικές κατευθύνσεις και επιμέρους δράσεις που χρειάζεται ο πολιτισμός μας, Το Συμβούλιο Πολιτισμού θα είναι ανοικτό σε προτάσεις και ιδέες από πρόσωπα και φορείς που θέλουν να προσφέρουν στην πόλη, χωρίς αποκλεισμούς.

Λειτουργία ειδικών γραφείων

α) Συντονισμού πολιτιστικών δράσεων, δημοτικών και ιδιωτικών, για να αποφεύγεται το φαινόμενο να υπάρχουν την ίδια μέρα, στην ίδια μορφή τέχνης, περισσότερες από δύο εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναδειχθούν αυτές οι δράσεις όπως τους αξίζει, προκειμένου να προσελκύσουν τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλείται σύγχυση στο κοινό και δίνονται ευκαιρίες στους δημότες να παρακολουθήσουν δράσεις περισσότερων διοργανωτών με το ίδιο θέμα, αντικείμενο και είδος, όλο το χρόνο, σε όλους τους χώρους, από όλους τους φορείς. Με τον συντονισμό αποφεύγεται η επανάληψη εκδηλώσεων ίδιου ύφους και είδους, από ξεχωριστά σχήματα της ίδιας μορφής τέχνης, την ίδια μέρα.

Τα αποτελέσματα του συντονισμού και της συνεννόησης των φορέων –με αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοκάλυψη-  θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μεγιστοποίησης του οφέλους του παραγόμενου πολιτιστικού έργου, με κερδισμένη ολόκληρη την πόλη και την κοινωνία. Για να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, περισσότερες πολιτιστικές επιλογές, σε  περισσότερο χρονικό διάστημα για κάθε καλλιτεχνική  περίοδο και για κάθε μορφή τέχνης.

Β) Επικοινωνίας, με σκοπό να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για τα προβλήματα και τις προοπτικές του πολιτισμού της πόλης με τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν.

Γ) Ψηφιακού μετασχηματισμού, με στόχους:  

Την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου και των σχετικών υπηρεσιών
Την αυτοματοποίηση των ψηφιακών διαδικασιών διοίκησης και οργάνωσης των πολιτισμικών μονάδων
Την ενσωμάτωση αυτοματοποιημένων μηχανισμών παραγωγής πολιτικής και στρατηγικής για τον πολιτισμό

 

«Επικοινωνώ, ενημερώνομαι, συμμετέχω, κάνω κράτηση θέσεων, προβάλλω, αναδεικνύω, έχω ενεργό ρόλο, προτείνω, βρίσκω τη θέση που μου αρμόζει..». Μια τέτοια νέα ψηφιακή πλατφόρμα του πολιτισμού, με βάσεις δεδομένων και χρήση κοινωνικών δικτύων και όσων άλλων μέσων προταθούν για να υποστηρίξουν αυτή τη νέα πρωτοβουλία του δήμου, προτείνεται ως μια νέα κατάκτηση για τους πολίτες και τους φορείς του πολιτισμού.

Η Ομάδα Εργασίας #πολιτισμού του σπιράλ θα προχωρήσει στις επόμενες μέρες στην εξειδίκευση του οράματος της παράταξης ανά νομικό πρόσωπο και σε συγκεκριμένες προτάσεις για «πολιτισμό στην πόλη, επί 12 μήνες το χρόνο» καθώς και για δημοτικές πρωτοβουλίες για τις απαραίτητες πολιτιστικές υποδομές της Πάτρας.