Έτσι πήρε το χρίσμα ο Κώστας Σβόλης

Του Νίκου Σύφαντου

Εκεί που η ατζέντα γράφει (μόνο) εθνικές εκλογές-Ιούνιος 2023, ξαφνικά (ξανα)βγαίνει επικεφαλίδα με θέμα αυτοδιοικητικές εκλογές Πάτρα και Νέα Δημοκρατία.

Είναι κάτι σαν να ψάχνουμε την ανατολή του ήλιου ανάποδα, ή να χιονίζει και να βγάζουμε από τη ντουλάπα κοντομάνικο. Ασφαλώς και δεν αμφισβητείται το ενδιαφέρον για το τί θα πράξει ένα κόμμα στις δημοτικές εκλογές ενός μεγάλου Δήμου την ώρα μάλιστα που σε αυτό το Δήμο πρώτευσε στην εθνική κάλπη. Αλλά το ίδιο το κόμμα, η ΝΔ, έχει τώρα άλλη στοχοπροσήλωση: την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Όσοι λοιπόν επιχείρησαν να ανατάξουν τώρα τη συζήτηση περί χρισμάτων από την ΝΔ, ευνόησαν μόνον έναν. Τον Κώστα Σβόλη.

Ο οποίος βρήκε ανοιχτό χώρο για να πει αυτό που και η κοινωνία αλλά και η Νέα Δημοκρατία λέει: οτι τα χρίσματα τα δίνει η κοινωνία.

Την ώρα λοιπόν που κάποιοι ανοίγουν θέμα για κομματικές-αυτοδιοικητικές πρακτικές "κλισέ", ο υποψήφιος δήμαρχος δείχνει τα συναντιέται πιό εύκολα στο πραγματικό πεδίο με την μέχρι πρόσφατα-και πιθανόν εκ νέου-κυβερνώσα παράταξη. "Πιάνει" δηλαδή το μήνυμα των πολιτών και προσλαμβάνει τα νέα δεδομένα που εκπέμπει σύσσωμο το μεγάλο κοινό που παρακολουθεί. Ταυτόχρονα ακούει με προσοχή τον ιδεολογικό και πολιτικό του φορέα, βάζοντας παράλληλα "κόφτη" σε όποιον επιδιώκει να πολιορκήσει ακούσια ή εκούσια την δημοτική του Παράταξη.

Κλείνει έτσι κάθε χαραμάδα αμφισβήτησης που προέρχεται από γνωστά κέντρα που επιχειρούν χρόνια τώρα να ελέγξουν το τοπικό σύστημα εξουσίας, αρνούμενα να αντιληφθούν πως πλέον η κοινωνία που αποφασίζει στην κάλπη, προτείνει και ποιον θέλει να κρίνει.

Σε αυτό το δρόμο η δυναμική του Κώστα Σβόλη έχει ήδη καταγραφεί. Και ο δρόμος έχει μεν ανήφορο, αλλά ο διαβάτης έχει καλά πόδια και πνευμόνια. Και πρωτίστως απόλυτα τσεκαρισμένη καρδιά...

Διαβάστε επίσης