Ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στο γλέντι των τσοπαναραίων

25/05/2023 | 18:29

 

Σε ανάρτησή του ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Μπουρδούλης ανέφερε:

Σήμερα, «Πέμπτη της Αναλήψεως», κλείνει ο κύκλος του Πάσχα. Χθες ήταν η τελευταία ημέρα που ψάλθηκε το «Χριστός Ανέστη» στις εκκλησίες.
Έθιμα της «Αναλήψεως», που το ξεκίνημά τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, σβήνουν και χάνονται, μαζί με τα επαγγέλματα και τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών μας, κτυπημένα κυρίως από την αδιαφορία της πολιτείας.
Ταξιδεύοντας στο χρόνο, «βλέπω» τον παπά-Γιώργη, να τελειώνει άρον άρον τη λειτουργία στο ξωκλήσι της «Ανάληψης», να καβαλάει το φοράδα του και να φεύγει για τη γιορτή των τσοπαναραίων, στις βουνίσιες στάνες. Εκεί, μετά την ευλογία του φαγητού, άρχιζε πρώτος το τραγούδι με την «Παπαλάμπραινα» και ακολουθούσε το μεγάλο γλέντι.
Σχετικά πρόσφατα, πριν έξη χρόνια, σαν σήμερα γιορτή της «ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ», βρέθηκα στο μεγάλο γλέντι των τσοπαναραίων του Παναχαϊκού μας. Στις “ρίζες” μου.
Πυκνό Ελατόδασος, Φανταστική Θέα, Τραγούδια, Χοροί, Γέλια…….
Στο βουνίσιο γρέκι του μπάρμπα Χρήστου, αχνιστό ψωμί, πατσάς και εντόσθια στον τέντζερη, βραστό και σούπα στο καζάνι, ψητό στο φούρνο και στην τσερέπα, βουνίσια φέτα, πίττες ψημένες σε φωτιά από ελατόφλουδες, κατακόκκινο ντόπιο κρασί.
ΣΗΜΕΡΑ «ΕΡΜΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΓΙΟΜΑΤΑ ΛΥΚΟΥΣ»
Ο μπάρμπα Νίκος «έφυγε», ο μπάρμπα Χρήστος μεγάλωσε και τα «χάλασε», ο μπάρμπα Αρίστος, που ανέβαινε πρώτος στο βουνό, μεγάλος και αυτός, απέμεινε με 5-6 μαρτίνια και είναι ακόμα στα παλιά χειμαδιά του.
Τα μονοπάτια λόγγοσαν, ο δρόμος αδιάβατος, (σε πλήρη εγκατάλειψη, γεμάτος κοτρόνες, ούτε 4Χ4 δεν περνάει)…………
Μένουν μόνο οι αναμνήσεις μας, που σε λίγο, μαζί με εμάς, θα χαθούν και αυτές.
«Πάνε τα έθιμά μας πάνε» και μαζί «πάει το βουνό μας πάει»…………
Ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στο γλέντι των τσοπαναραίων

Ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στο γλέντι των τσοπαναραίων

Ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στο γλέντι των τσοπαναραίων

Ο Κωνσταντίνος Μπουρδούλης στο γλέντι των τσοπαναραίων

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Στην Πάτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης – Επίσκεψη στα νοσοκομεία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης