Μοσχαρίσια σπάλα λεµονάτη µε κονιάκ, µπαχαρικά και µελωµένα καρότα

25/05/2023 | 13:29

Υλικά

Μερίδες: 4

 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους των 2 – 21⁄2 εκ.
 100 ml ελαιόλαδο
 2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
 1 φύλλο δάφνης
 3 σπόροι μπαχαριού, κοπανισμένοι
 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
 100 ml κονιάκ
 50 ml χυμός λεμονιού
 600 ml ζωμός κρέατος ή ζεστό νερό
 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη (κατά προτίμηση καπνιστή, που αναζητάμε σε καλά μπαχαράδικα)
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα μελωμένα καρότα

 500 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε φέτες πάχους 1 εκ.
 50 ml ελαιόλαδο
 1 κουτ. σούπας μέλι
 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (ή ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη)

 

Διαδικασία

Για τη μοσχαρίσια σπάλα λεμονάτη με κονιάκ, μπαχαρικά και μελωμένα καρότα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, με βαρύ πυθμένα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και, όταν κάψει, σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αλατοπιπερωμένα, για 6 – 7 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ζωμό ή το νερό, φροντίζοντας το υγρό να καλύπτει το κρέας κατά τα 2/3. αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και, όταν το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει αλλά να μείνει ζουμερό.

Καρότα

Για τα καρότα, σε μια μέτρια κατσαρόλα κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, βάζουμε τα καρότα, το λάδι, το μέλι, το κύμινο (ή τον κόλιανδρο), αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. τα ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Όταν πάρουν μια βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα καρότα να μαλακώσουν, αλλά να είναι ελαφρώς αλντέντε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των καρότων για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς
Αποσύρουμε, μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε αμέσως. συνοδεύουμε με απλό πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με κύμινο ή κόλιανδρο.

 

gastronomos

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Νεαρός βρέθηκε κρεμασμένος σε θερμοκήπιο – Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Ακτή Δυμαίων: Άνοιξε το ρεύμα προς Πάτρα – Απειλούνται σπίτια, νερό και στα κάθετα δρομάκια (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία – Πάτρα: Ζητήθηκε η εκκένωση σπιτιού, εξαιτίας της κατολίσθησης