Τουρκικές εκλογές: Σε 7ωρη εκπομπή «μαραθώνιο» συμμετείχε ο Κιλιτσντάρογλου

 

 

Στο πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εκλογές της 28η Μαΐου στην Τουρκία αναφέρθηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» λέγοντας ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε σε μια εκπομπή με νέους στην οποία όποιος θέλει ρωτάει ό,τι θέλει. Η εκπομπή κράτησε 7 ώρες και την παρακολούθησαν περίπου 7 εκατομμύρια θεατές.

Όπως είπε η δημοσιογράφος οι νέοι τον ρωτούσαν τα πάντα ενώ κάποια στιγμή ρωτήθηκε τι θα κάνει αν χάσει. Και τους είπε «δεν θα χάσουμε». Δηλαδή απέφυγε να απαντήσει και είπε στους νέους να μην τσακώνονται, να μην αρχίζουν καυγάδες χωρίς λόγο, να είναι ήρεμοι, να πάνε στην κάλπη, να μην ακούνε τα ψέματα και τα μοντάζ καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολλά θέματα με τη μονταζιέρα του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι δεν πρέπει να παρασύρονται από τέτοια, ότι έχουν τη δική τους γνώμη και να είναι ώριμοι και να ξέρουν τι να ψηφίζουν.

Η συμμαχία του κ. Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα καθώς υπάρχουν ρωγμές και διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα της Συμμαχίας. Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη είναι η συμφωνία και το πρωτόκολλο που υπέγραψε με τον ηγέτη του κόμματος του ακροδεξιού κόμματος Νίκη, το οποίο ήταν το ένα από τα κόμματα τα οποία στήριζαν τον Σινάν Ογάν, τον υποψήφιο που πλέον στηρίζει τον πρόεδρο Ερντογάν. Πάρα πολλοί αντέδρασαν σε αυτό κυρίως διότι με το πρωτόκολλο αυτό ουσιαστικά αποκλείει το HDP, αποκλείει τους Κούρδους, θέλει να διατηρήσει μια νομοθεσία η οποία κρατάει καταργημένους δημάρχους, κουρδικής καταγωγής σε κουρδικές περιοχές, οι οποίοι έχουν παυθεί με ειδική προεδρική απόφαση και έχουν φυλακιστεί. Το κρατάει αυτό με συνέπεια να έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των κύκλων του HD, το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο στηρίζει προς το παρόν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τρεις μέρες λοιπόν πριν από τις εκλογές υπάρχουν όλες αυτές τις εξελίξεις. Κατά την Αριάνα Φερεντίνου, σήμερα το HDP υποτίθεται ότι θα ανακοινώσει αν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου ή όχι.

Σημερινή δημοσκόπηση δίνει 53% στον Ερντογάν και 46% περίπου στον Κιλιτσντάρογλου. Θεωρείται ότι θα είναι μια άνετη νίκη του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, όπως είπε η Αριάνα Φερεντίνου, θα πρέπει να δούμε μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει πει να «να μην επαναπαυόμαστε αλλά να πάμε στις κάλπες».

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης