Ιράν: Βεβήλωσαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί – Έσπασαν το τζάμι

24/05/2023 | 22:08

Ο τάφος της Μαχσά Αμινί, της νεαρής κουρδικής καταγωγής, ο θάνατος της οποίας προκάλεσε το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του Ιράν, βεβηλώθηκε, όπως ανέφεραν ακτιβιστές και ο δικηγόρος της οικογένειας.

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες συγκεκριμένα στην Ισλαμική Δημοκρατία να φορούν μαντήλα στο κεφάλι.

Οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατό της αμφισβήτησαν το ισλαμικό σύστημα που κυβερνά το Ιράν μετά την επανάσταση του 1979. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο οι κινητοποιήσεις μειώθηκαν σε μέγεθος αν και συνεχίζονται πιο σποραδικά.

Η Μαχσά Αμινί, η οποία είχε πάει τότε στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά της, τάφηκε στη γενέτειρά της, στη Σακέζ, στην ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν όπου, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι αρχές είναι αποφασισμένες να εμποδίζουν κάθε δημόσια συγκέντρωση στη μνήμη της.

Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN), που έχει την έδρα του στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο τάφος, που φέρει το κουρδικό της όνομα Ζίνα με μεγάλα περσικά γράμματα, δέχθηκε επίθεση το πρωί της 21ης Μαΐου. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέρχονταν από τον λογαριασμό στο Instagram του αδελφού της Ασκάν, έδειξαν ότι ήταν σπασμένο το τζάμι που προστατεύει μια φωτογραφία της Αμινί πάνω στην ταφόπλακα.

«Δυστυχώς, την Κυριακή το πρωί, πρόσωπα που γνωρίζουμε και που είχαν ήδη δράσει με τον ίδιο τρόπο κατά το παρελθόν, επιτέθηκαν στον τάφο της Ζίνα Μαχσά Αμινί», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Σάλεχ Νικμπάχτ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το KHRN.

Δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα πρόσωπα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές είχαν παρέμβει προηγουμένως για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός προστατευτικού υπόστεγου πάνω από τον τάφο.

“Λοιπόν και το τζάμι της ταφόπλακάς σας τους ενοχλεί; Αφήστε τους να το σπάσουν χίλιες φορές, θα το αποκαταστήσουμε ξανά, να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος”, δήλωσε ο Ασκάν Αμινί στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι οικογένεια και οι υποστηρικτές της Μαχσά Αμινί δηλώνουν ότι η νεαρή σκοτώθηκε από χτύπημα στο κεφάλι ενώ κρατείτο, αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε οξύ καρδιακό επεισόδιο που προκλήθηκε από την πρότερη κακή υγεία της.

Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), η καταστολή των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων. Το Ιράν προχώρησε επίσης στον απαγχονισμό επτά ανδρών για υποθέσεις που σχετίζονται με διαδηλώσεις σε αυτό που οι ακτιβιστές περιγράφουν ως σκόπιμη πολιτική που έχει στόχο να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι άλλοι επτά άνδρες κινδυνεύουν να εκτελεστούν σε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Από την Ανθούπολη ο 46χρονος με το “καζίνο”! Από ποιους Πατρινούς επιχειρηματίες άρπαξε 270.000 ευρώ

Πάτρα: Μεγάλη ποσότητα χασίς σε σπίτι γνωστού επαγγελματία – Τι βρήκαν οι αστυνομικοί, πώς σχετίζεται με τις προ ημερών έρευνες για ναρκωτικά και όπλα

Ο «Κος Αμιλκάρ» του Ρεφενέ στο θέατρο “Αγορά” για 2η εβδομάδα

Πάτρα: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ – Ανακάλυψαν ναρκωτικά και όπλα μέσα σε σπίτι

Αχαΐα: Κι άλλο περιστατικό βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους – Έστειλαν 17χρονο μαθητή στο νοσοκομείο

Πάτρα: Μέσα σε Γυμνάσιο κακοποιήθηκε σεξουαλικά η 12χρονη – Αναμένεται δίωξη στον 16χρονο

Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης – Τι λέει ο δικηγόρος του-ΦΩΤΟ

Τραγωδία: Νεκρή μία γυναίκα που παρασύρθηκε μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων – «Περπατούσε με την κόρη της που είναι ΑμεΑ»