Οι αιτίες της ήττας...

του Γιάννης Λάμπρου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Πατρέων


Εδώ και κάποια χρόνια από επιλογή δεν είμαι στέλεχος σε κανένα όργανο του Σύριζα αλλά ένα απλό μέλος.

Για αυτό η γνώμη μου δεν αποτελεί παρά μια ακόμα γνώμη δίπλα σε αυτές που εκφράστηκαν τις τελευταίες ώρες αλλά κυρίως την τελευταία Κυριακή.
Ο Σύριζα δεν έπεισε. Οι τρομακτικές εκλογικές απώλειες που στην Αχαΐα, παρά την τρίτη πανελλαδικά επίδοση, έφτασαν τις 13 μονάδες αποδεικνύουν ότι οι προειδοποιήσεις όσων υποστήριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα ήσαν βάσιμες.
Το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό, δεν είναι οργανωτικό, δεν είναι πρόβλημα τακτικής ούτε στελέχωσης. Είναι όλα αυτά μαζί και κυρίως πολιτικό.
Ο Σύριζα αλλάζει διαρκώς. Κι αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Σύριζα της περιόδου μέχρι το ΄15 θα μας οδηγούσε σε αδιέξοδα σήμερα θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί φτάσαμε στο μη παρέκει.
Κάτι κάνουμε στραβά. Και τα λόγια δεν βοηθάνε. Έργα χρειάζονται κι αγώνες. Καθημερινή παρουσία στα συνδικάτα, στους δρόμους, στα αμφιθέατρα, στις διαδηλώσεις, στην αυτοδιοίκηση. Να ενισχύσουμε το ρεύμα της αμφισβήτησης. Να καταθέσουμε προτάσεις ρεαλιστικές και διεκδικητικές. Να δημιουργήσουμε μέτωπα που δεν θα μας απομονώσουν, δεν θα επιτρέψουν την αποβολή του Σύριζα από τις ζωντανές κοινωνικές διεργασίες.
Να γίνουμε αξιόπιστοι.
Ο Σύριζα δεν θα διαλυθεί αλλά και δεν θα πάει πουθενά με αυτή την πολιτική.
Στροφή προς τα αριστερά. Με ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας και θέσεις στα σημερινά επίδικα.
Ο χρόνος δεν φτάνει μέχρι τις προσεχείς εκλογές. Ας γίνει όμως μάθημα ότι δυο και τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Και αριστερά και σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα δεξιά. Τον κόσμο της εργασίας πρέπει να εκφράσουμε και στην πορεία θα βρούμε τους συμμάχους μας.
Το σοκ του κόσμου από την επικράτηση της Δεξιάς είναι μεγάλο. Το στοίχημα είναι να ανακτήσουμε τμήμα των χαμένων ψηφοφόρων μας εάν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Όχι ενάντια στον «Κούλη» αλλά ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα αποθρασυνθεί το επόμενο διάστημα.
Το να χάσεις τις εκλογές είναι πιθανό.
Το να παραιτηθείς από τους αγώνες είναι ανεπίτρεπτο.
 

Διαβάστε επίσης