Εκλογές 2023: Ψήφισε το 76,3% των απόδημων στη Βρετανία

21/05/2023 | 17:58

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%.

 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Λονδίνο ψήφισαν 2.904 απόδημοι από 3.858 εγγεγραμμένους.

Στη Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους. Σημειώνεται πως οι Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται περίπου στους 170 χιλιάδες.

Οι Έλληνες της Ουαλίας ψήφισαν στην κοντινότερη πόλη, στο Μπέρμιγχαμ. Στην Γλασκώβη μετέβησαν για να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, Ιωάννη Τσαούση, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ενώ όλα τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στην ώρα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήξη της διαδικασίας εγγραφής αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογική διαδικασία έχουν εγγραφεί πάνω από 10 χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εξωτερικού. 

Οι ψηφοφόροι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι έως 45-50 ετών ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία, να καταργηθεί η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης δύο ετών, ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ήταν 13 στο σύνολο και τον κάθε ψηφοφόρο, 12 τα κόμματα που είχαν ψηφοδέλτια Επικρατείας, συν ένα λευκό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, μετρήθηκαν οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια ταξιδεύουν σήμερα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών.

 

ΠΗΓΗ

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ