Ο Moody’s «αγόρασε» χρόνο στη Μελόνι: Γλίτωσε το junk η Ιταλία

Για την ώρα η Ιταλία παραμένει στην επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος Moody’s επέλεξε να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και εκείνη με το δεύτερο υψηλότερο χρέος (ως αναλογία του ΑΕΠ) μετά την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg πρόκειται για μία εξέλιξη που δίνει «πόντους» στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, αφού αρκετοί αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για υποβάθμιση στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk). Ουσιαστικά η Ιταλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία αντίστροφη πορεία σε σχέση με την Ελλάδα που παλεύει να βγει από το junk και να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η βαθμολογία

Ο Moody’s είναι ο πλέον αυστηρός οίκος αξιολόγησης. Βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας με Baa1 – μόλις μία κλίμακα πάνω από το junk – με αρνητικές προοπτικές (outlook). Το τελευταίο στοιχείο σημαίνει πως η υποβάθμιση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες – εκτός και εάν ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση του outlook τουλάχιστον σε ουδέτερο.

Να σημειωθεί ότι S&P και Fitch διατηρούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας δύο κλίμακες πάνω από το junk. Η απόφαση του αυστηρού Moody’s να τηρήσει στάση αναμονής, αγοράζει χρόνο και για την Ιταλίδα πρωθυπουργό και διατηρεί σε σχετική ηρεμία την αγορά των κρατικών ομολόγων. Μία υποβάθμιση θα είχε εκτινάξει στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, δηλαδή το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές.