Αϋπνία: Σταματήστε να κοιτάτε το ρολόι όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε

Τί λένε οι ειδικοί

Το να κοιτάτε το ρολόι ενώ προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότερο για τον ύπνο σας, επιδεινώνοντας την αϋπνία και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερα βοηθήματα ύπνου, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Ωστόσο, η ομάδα λέει ότι υπάρχει μια απλή λύση που θα οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και καλύτερη υγεία.

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία να αποκοιμηθείτε, να έχετε καλής ποιότητας ύπνο ή να μην ξυπνάτε πολλές φορές. Επηρεάζει μεταξύ του τεσσάρων και του 22% όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ.

Όσοι πάσχουν από την κατάσταση αυτή μπορεί όχι μόνο να διαπιστώσουν ότι εμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η εργασία και το σχολείο, αλλά έχει επίσης σχέση με δυνητικά επιβαρυντικές για τη ζωή καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Η έρευνα

Για τη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα της αϋπνίας, τη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο, τον χρόνο που ξόδεψαν για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους καθώς προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Η ομάδα ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τυχόν ψυχιατρικές διαγνώσεις που έλαβαν από γιατρό, προτού καθορίσουν πώς όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδέονται μεταξύ τους.

«Διαπιστώσαμε ότι ο χρόνος παρακολούθησης της συμπεριφοράς επηρεάζει κυρίως τη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο, επειδή επιδεινώνει τα συμπτώματα της αϋπνίας», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν κοιμούνται αρκετά, τότε αρχίζουν να υπολογίζουν πόση ώρα θα τους πάρει να ξανακοιμηθούν και πότε πρέπει να ξυπνήσουν. Αλλά όσο πιο αγχωμένος είσαι, τόσο πιο δύσκολα θα αποκοιμηθείς», συμπληρώνει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Primary Care Companion for CNS Disorders.

Όχι ψηφιακές συσκευές στο υπνοδωμάτιο

Καθώς οι άνθρωποι απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την ανησυχία τους, είναι πιο πιθανό να στραφούν σε βοηθήματα ύπνου σε μια προσπάθεια να κοιμηθούν καλύτερα και να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασής τους.

Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανή λύση είναι απλή: κρατήστε την τεχνολογία μακριά από τα μάτια και το μυαλό σας.

Ένα πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι θα ήταν να γυρίσουν ή να καλύψουν το ρολόι τους, να απομακρύνουν το τηλέφωνο, ώστε απλά να μην ελέγχουν την ώρα. Δεν υπάρχει κανένα σημείο όπου η παρακολούθηση του ρολογιού να είναι χρήσιμη.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης