«Η Ελλάδα ανήκει…»

του Παντελή Μπουκάλα

 

Είναι περίπου έθιμο να ξεσπάει μια στο τόσο έριδα για την ιδιοκτησία του συνθήματος «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Τέτοια προβλήματα με το δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» δεν υπήρξαν ποτέ. Το είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της μιας από τις τρεις ηγεμονικές οικογένειες του τόπου. Αλλοι το ύμνησαν για τη λακωνικότητά του και άλλοι το επέκριναν σαν μονοδιάστατο και υποχωρητικό. Ουδείς άλλος, πάντως, σκέφτηκε να το ιδιοποιηθεί.

Εντελώς διαφορετική ήταν η μοίρα του συνθήματος που το 1981 ταυτίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχιστή της άλλης ηγεμονικής οικογένειας. Ο Ανδρέας το είπε σε τόνο αντιιμπεριαλιστικό. Βρισκόμασταν άλλωστε ακόμα στην περίοδο του «έξω»: έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων, έξω οι βάσεις του θανάτου… Ηδη από τότε, πάντως, όσοι θυμούνταν κάπως καλύτερα την πρόσφατη ιστορία θύμιζαν ότι το σύνθημα το είχε πρωτοφωνάξει το ΕΑΜ τον Δεκέμβριο του 1944. Στη Μάχη της Αθήνας.

Να το θυμόταν και ο Ανδρέας αυτό; Εικάζω ότι μάλλον θα το είχε απωθήσει, λόγω της εμπλοκής του πατρός του στα Δεκεμβριανά. Οπως και να ‘χει, και πριν από το 1981 και κατόπιν, η Αριστερά κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ σαν σφετεριστή των συνθημάτων της. Και περάσαν τα χρόνια κι ήρθαν άλλοι καιροί, και κατηγορεί πλέον το ΠΑΣΟΚ τον κ. Αλέξη Τσίπρα σαν μιμητή του Ανδρέα και λαφυραγωγό των συνθημάτων του. Μιμούμενος πάντως με τη σειρά του την ηγεσία του παλαιού Συνασπισμού, καθώς και του ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης εξαπολύει κατά του σημερινού δικομματισμού τα ίδια, ηθικολογικού τύπου, αναθέματα που εξαπέλυε η Αριστερά προ ετών κατά του «κλασικού» δικομματισμού. Του κύκλου τα γυρίσματα…

Το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» υπέστη βαρύτατο πλήγμα όταν το σφετερίστηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που ανέτρεψε το νόημά του: όχι αντιεξαρτησιακό αλλά ρατσιστικό (εξ ου και ο «υπότιτλός» του το 2016: «για να ξεβρωμίσει ο τόπος»), ακριβώς όπως συμβαίνει στα ποικίλα διεθνή ακροδεξιά ανάλογά του: «Η Γαλλία στους Γάλλους», «Η Ιταλία στους Ιταλούς» κτλ.

Και ιδού και νέος σφετεριστής στις τωρινές εκλογές: ο κ. Κυρ. Βελόπουλος. Στην Πτολεμαΐδα μάλιστα, όπως κατήγγειλε το ΚΤΕΛ, η Ελληνική Λύση δεν σφετερίστηκε μόνο το σύνθημα αλλά και τα διαφημιστικά ταμπλό στις στάσεις των αστικών γραμμών. Οπαδοί της επικόλλησαν παράνομα μουσαμάδες με τον μεσσιανίσκο επάνω στις πληρωμένες διαφημίσεις. Αμα το ‘χεις το βυζαντινό «επιχειρείν»…

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης