Amundi: Ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη φεύγει από τις ΗΠΑ

Την απόφαση να περιορίσει την έκθεση στις ΗΠΑ και να εστιάσει στην Κίνα έλαβε ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης Amundi. Μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στους επενδυτικούς κύκλους και όχι μόνο, καθώς έρχεται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο για την ρύθμιση του αμερικάνικου χρέους και την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τους FT, η εταιρεία με έδρα το Παρίσι βλέπει καλύτερες οικονομικές προοπτικές στη χώρα του Δράκου τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και πληθωρισμού, παρότι οι επενδυτές θεωρούν πως αυτή συγκεντρώνει υψηλό ρίσκο τη δεδομένη στιγμή.

 

Ο Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων της Amundi, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,1 τρισεκατομμύρια θεωρεί ότι υπάρχει «υπερβολικά μεγάλος φόβος για τις κινεζικές εταιρείες υψηλής ποιότητας, τη στιγμή μάλιστα που οι αγορές είναι «πολύ αισιόδοξες» για τις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει κοντά σε ύφεση.

«Εχουμε στραφεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά», σημείωσε ο Mortier σε συνέντευξή του στους Financial Times, προβλέποντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία θα αναπτυχθούν από 5% έως 6%.

Η θετική στάση του Mortier για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έρχεται καθώς οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον επιδεινώνονται ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για την καταναλωτική και βιομηχανική δραστηριότητα είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

 

Στα τέλη Ιανουαρίου ανώτατος στρατηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πιθανότατα θα έμπαιναν σε πόλεμο το 2025 ενώ τον επόμενο μήνα ανακαλύφθηκαν κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από τις ΗΠΑ.

Ενώ ο Mortier βλέπει τη γεωπολιτική ως «κίνδυνο», πιστεύει ότι η ισορροπία δυνάμεων είναι τέτοια που οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την υιοθέτηση μιας σκληρής στάσης με την Κίνα.

Επιταχύνει τις επενδύσεις προς… Ανατολάς

Η Amundi αυξάνει σταδιακά τις τοποθετήσεις της στην Κίνα και την Ινδία τους τελευταίους 12 μήνες και έχει επιταχύνει την κίνηση φέτος.

Ο Mortier είναι ιδιαίτερα πρόθυμος για ευκαιρίες σε επιλεγμένα κινεζικά εταιρικά ομόλογα, υποστηρίζοντας ότι οι ξένοι επενδυτές πουλούσαν γενικά χωρίς να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ της ποιότητας των εκδοτών.

«Αν σκάψετε, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές εταιρείες που μπορείτε να αγοράσετε για 50 σεντς το δολάριο», είπε.

Οι αγορές

Η αισιοδοξία της Amundi για την Κίνα έρχεται παρά μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές μετοχών της. Ο δείκτης CSI 300 έχει υποχωρήσει 5,7% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο.

Οι αγορές έχουν υποχωρήσει από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία. Αν και η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,5% καλύτερα από το αναμενόμενο σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,6% τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά πολύ κάτω από τις προβλέψεις για άνοδο 10,6%. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έχασαν επίσης τις προβλέψεις. Αλλά ο Mortier είπε ότι πιστεύει ότι η αντίδραση των επενδυτών μπορεί να ήταν υπερβολική. 

Ο Mortier πιστεύει ότι ο πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% με 4%τα επόμενα χρόνια, αλλά με κάποια μεταβλητότητα που θα κάνει τη δουλειά της Fed ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να έχει αντίκτυπο η νομισματική πολιτική.

Το χρέος των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, δεν ανησυχεί για την πιθανότητα αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ, παρότι έχει εκτοξευθεί το κόστος της ασφάλισης έναντι της χρεοκοπίας του αμερικανικού Δημοσίου στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση.

«Πιστεύουμε ότι τα ομόλογα είναι ασφαλή», υπογράμμισε. «Συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε αυτή την έκθεση ως συνήθως και εκμεταλλευόμαστε όποια ευκαιρία παρουσιαστεί».