Μπορεί η γυμναστική να εξαφανίσει ολοκληρωτικά την κυτταρίτιδα;

 

Παρόλο που η κυτταρίτιδα είναι απλώς η ανομοιόμορφη εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό, αντιμετωπίζεται συχνά ως φλέγον fitness ζήτημα, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι μήνες του καλοκαιριού.

Και ενώ η άσκηση είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος καταπολέμησης αυτής, ίσως θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί πως ακριβώς λειτουργεί η σωματική δραστηριότητα ενάντια στον επίμονο “εχθρό” του δέρματος μας.

Χωρίς αμφιβολία, η άσκηση συγκαταλέγεται μεταξύ των χρήσιμων εργαλείων αντιμετώπισης και μείωσης της εμφάνισής της, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα ολοκληρωτικά.

Ακολουθώντας με συνέπεια ένα πρόγραμμα τακτικών προπονήσεων, θα βοηθήσεις τους μύες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια αυτή να ενδυναμωθούν. Οι δυνατοί μύες συμβάλλουν πάντοτε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μας, με αποτέλεσμα να σε απασχολεί μελλοντικά όλο και λιγότερο το θέμα κυτταρίτιδα.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εμφάνισή της;

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλία ή/και τα μπράτσα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δεν σχετίζονται απαραίτητα ούτε με το σωματικό βάρος, ούτε με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά με:

Ορμονικές και ανατομικές αλλαγές: Ως γνωστόν, η κυτταρίτιδα εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων. Επιπλέον, οι γυναίκες που εμφανίζουν κυτταρίτιδα είναι πολύ πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες ινωδών διαφραγμάτων – παχιές λωρίδες συνδετικού ιστού που τραβούν το δέρμα προς τα μέσα και κάτω. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Ηλικία: Με το πέρασμα των χρόνων ο συνδετικός ιστός εξασθενεί και γίνεται λεπτότερος, επιτρέποντας το συσσωρευμένο λίπος να διογκώνεται προς τα έξω, παρουσιάζοντας εντονότερα τα σημάδια του στην επιφάνεια του δέρματος.

DNA: Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ένα γενετικό συστατικό στην κυτταρίτιδα, κάτι που σημαίνει πως εάν ο γονέας ή τα συγγενικά πρόσωπα διαθέτουν αυτή, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει περάσει και στα δικά σου κύτταρα μέσω του κοινού DNA.

Σύνθεση σώματος: Σχετικές μελέτες επισημαίνουν ότι τα υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους τείνουν να αυξάνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι μόνο οι άνθρωποι με περιττά κιλά επηρεάζονται από αυτή, αφού η κυτταρίτιδα σχετίζεται κυρίως με την κατανομή του συνδετικού ιστού σε ολόκληρο το σώμα, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης