Σχεδόν 162 εκατ. λίρες δαπάνησε για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ η βρετανική κυβέρνηση

18/05/2023 | 18:21

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας εκτιμάται ότι δαπάνησαν συνολικά 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και για τις παράπλευρες εκδηλώσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών. Στη χώρα κηρύχθηκε 10ημερο εθνικό πένθος που κορυφώθηκε με την κηδεία της, στις 19 Σεπτεμβρίου. Αρχικά το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Γουεστμίνστερ.

Ο διάδοχός της, ο βασιλιάς Κάρολος, σε αυτό το διάστημα έκανε περιοδεία στις τέσσερις συνιστώσες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού», ανέφερε ο Τζον Γκλεν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, σε μια γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε εκείνη την εποχή ότι η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απ’ όλον τον κόσμο.

 

ΑΜΠΕ

Το Επιμελητήριο Αχαΐας θα συμμετέχει στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Σκουρόχρωμες θηλές: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί ξυπνάμε το πρωί και νιώθουμε κουρασμένοι;

Γρήγορη πίτσα με πάστα ελιάς και 3 τυριά

Δημήτρης Κόκοτας: «Κάθε τόσο υπάρχει έστω και μία αλλαγή», αποκαλύπτει η σύζυγός του τα ευχάριστα νέα για την υγεία του

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει ξεκινήσει η περίοδος των δοντιών

Μαρία Αντωνά: «Εγώ δεν λαχτάρισα με το απαγορευτικό, πήρα το αεροπλανάκι και ήρθα μια χαρά»

Χατζηγιάννης: «Όπως ήρθαν τα καλά, κάποια στιγμή ξεκίνησαν να έρχονται και τα κακά, δεν τα προκάλεσα εγώ»