Πόση ώρα την ημέρα πρέπει να παίζω με το μωρό μου;

Πόσο χρόνο πρέπει να του αφιερώνουμε

Ο πρώτος χρόνος της ζωής των μικρών μας παιδιών είναι ένας από τους πιο πολύτιμους αλλά και απαιτητικούς. Καθώς περιηγούμαστε στη ζωή με ένα νεογέννητο μωρό, αντιμετωπίζουμε νέες δοκιμασίες και βάθη ευτυχίας που δεν έχουμε ξαναζήσει.

Μαθαίνουμε πώς είναι να είσαι εξαντλημένος και γεμάτος ταυτόχρονα και πώς να αγαπάς πραγματικά κάποιον άνευ όρων. Με όλες αυτές τις νέες εμπειρίες και προκλήσεις έρχονται πολλές δοκιμές και λάθη και καταλαβαίνουμε τα πράγματα καθώς προχωράμε.

Υπάρχουν πράγματα που εμείς ως γονείς μπορούμε να κάνουμε μέσα στον πρώτο χρόνο του μωρού μας για να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να γίνει δυνατό, συναισθηματικά έξυπνο και ανθεκτικό αργότερα στη ζωή του.

Ένας από τους καλύτερους και πιο ευχάριστους τρόπους για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω του παιχνιδιού. Και το χαμόγελο που βλέπουμε στο πρόσωπο του μωρού μας κάνει όλη την προσπάθεια να αξίζει περισσότερο.

Τα οφέλη του παιχνιδιού για τα μωρό

Δεν είναι μυστικό ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι ευχάριστος για τα παιδιά. Τα οφέλη της χαράς στην ψυχική υγεία είναι αρκετά από μόνα τους για να μας πείσουν πόσο σημαντικός είναι. Αλλά ίσως δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό ότι ο τακτικός χρόνος παιχνιδιού μπορεί επίσης να ωφελήσει τα μωρά και σε σωματικό επίπεδο.

Όταν τα μωρά εξερευνούν βάζοντας πράγματα στο στόμα τους, ακούγοντας και παρατηρώντας πράγματα, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα, αυτοεκτίμηση και λεπτές κινητικές δεξιότητες. Το παιχνίδι ενισχύει επίσης τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Δέσιμο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Ο χρόνος παιχνιδιού είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του μωρού. Προσφέρει, επίσης, μια εξαιρετική εμπειρία δεσμού μεταξύ του μωρού και του φροντιστή του. Αυτή μπορεί να έχει δια βίου οφέλη στην ευημερία του μωρού.

Η ανάπτυξη αυτού του δεσμού στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε έναν ενήλικα που έχει αυξημένη αυτοεκτίμηση, πιο μακροχρόνιες υγιείς σχέσεις και αυξημένη ικανότητα να εμπιστεύεται τους άλλους.

Όταν οι φροντιστές ξοδεύουν χρόνο για να συνδεθούν και να ασχοληθούν με το παιδί τους, αυτό βοηθά το παιδί να νιώσει ότι το βλέπουν και το αναγνωρίζουν, γεγονός που του παρέχει μια ασφαλή βάση. Η παροχή ενός ασφαλούς χώρου για εξερεύνηση επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους και τα κάνει να νιώθουν άνετα.

Πόσο χρόνο πρέπει να παίζει ένα μωρό την ημέρα

Πόσο χρόνο ανά ημέρα πρέπει να αφιερώνουμε για να παίζουμε με τα μωρά μας, ώστε να αποκομίζουν όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι; Για να το θέσουμε απλά: από 20 λεπτά έως μία ώρα την ημέρα. Η συνιστώμενη ποσότητα από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής είναι 30 λεπτά και μπορεί να μοιραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο σημαντικό από την ποσότητα του χρόνου, είναι η ποιότητα της αλληλεπίδρασης. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε έιναι να δίνουμε στα μικρά μας την πλήρη προσοχή μας περιορίζοντας τους περισπασμούς, αφήνοντας τα τηλέφωνά μας κάτω.

 

imommy.gr

Διαβάστε επίσης