Τουρκία εκλογές: Ο πρόεδρος θα ανακοινωθεί στον δεύτερο γύρο – Μπροστά ο Ερντογάν , αλλά δεν κατάφερε να "πιάσει" το 50%

 

 

Νικητής δίπλα στον Ερντογάν και ο Ιμάμογλου, που φέρεται ως το λαμπρό αστέι τη αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα.

Οι εκλογές στην Τουρκία δεν είναι μόνο οι πιο κομβικές στην ιστορία της χώρας, αλλά και οι πιο βρώμικες.

Αυτό θα υποστηρίξει η αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για να χτυπήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθοδόν προς τον δεύτερο γύρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως αποδείχτηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει, καθώς τα ποσοστά τον φέρνουν να έχει καπαρώσει περίπου το 49% των ψήφων έναντι του σχεδόν 45% που πιστώνεται στον ηγέτη της κομματικής αντιπολίτευσης.

Όσο κι αν διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο τελευταίος ότι το Anadolu έπαιξε άτιμο παιχνίδι, η δυναμική του Ερντογάν φάνηκε από τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης των ψηφων και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. 

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σάρωσε στη βουλή, απλά επιβεβαίωσε ότι τα δημοσιεύματα της Δύσης (Economist, Washington Post, der Spiegel) που έβριζαν τον Τούρκο πρόεδρο (από βλακεία ή από πρόθεση) έκαναν χάρη, τόσο στον ίδιο όσο και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, που όπως έγραφε προ ημερών η Le Monde σε περίπτωση τελικής επικράτησης του Ερντογάν θα είναι ο δεύτερος νικητής στο πλευρό του.

Ο ρυθμιστής  του β’ γύρου

Ρυθμιστής για το αποτέλεσμα του επόμενου γύρου αναδείχτηκε ο Σινάκ Ογκάν με το 5% που κατέκτησε σε αυτές τις εκλογές. Το που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του, με δεδομένο ότι ο ίδιος δήλωσε ότι θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του είναι ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες.

Ο ίδιος μπορεί να είναι πρώην συνεργάτης της Μεράλ Ακσενέρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση, οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι οι οπαδοί του ως ακραίοι εθνικιστές θα πάνε γραμμή στον Ερντογάν.

Που θα πάει η «Γκρίζα Λύκαινα»

Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθεί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το που θα σταθεί τελικά την επόμενη μέρα η «Γκρίζα Λύκαινα», γίνεται κατανοητό ότι ο Ερντογάν μπορεί να βγει πιο εύκολα και γρηγορότερα μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασε, διεθνής αναλυτής, ο κόσμος των παρατάξεων αυτών συνηθίζει να πηγαίνει με τον δυνατό.

Το πιο λαμπρό αστέρι

Αξιοσημείωτο είναι ότι δίπλα στον Ερντογάν νικητής πρέπει να θεωρηθεί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο μπορεί να εμπόδισε να τον κοντράρει στα ίσα, δεν έπληξε όμως ούτε στο ελάχιστο τη δυναμική του, όπως αποδείχτηκε σε αυτές τις εκλογές, και φαίνεται πως θα είναι το αστέρι της αντιπολίτευσης την επόμενη μέρα.

Διόλου τυχαίο ήταν άλλωστε ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης δηλώσεις έκανε ο  ίδιος ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, όπως έκανε και τότε που εξελέγη δήμαρχος και δικαιώθηκε, και όχι ο Κιλιτσντάρογλου που δεν εμφανίστηκε πουθενά, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, για να κλέψει την παράσταση στο δεύτερο γύρο. 

Οι νέοι και οι Κούρδοι

Επειδή όμως η ιστορία τη δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, σύμφωνα με τη γνωστή φράση του Καρλ Μαρξ, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν τα κατάφερε και ο Κιλτσντάρογλου θα δώσει έναν άνισο αγώνα, αφού οι Τούρκοι, ανάμεσα τους και οι 5 εκατομμύρια που ψήφισαν για πρώτη φορά και οι Κούρδοι, που άπαντες εκτιμούσαν ότι θα έκριναν το αποτέλεσμα, επέλεξαν το διάβολο που ήξεραν από αυτόν που δεν έχουν δει στην πρώτη γραμμή της εξουσίας ποτέ ξανά.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ