Προς το θεαθήναι τοις ανθρώποις

του Παντελή Μπουκάλα

 

Η σχέση του καθενός με το θείο είναι ζήτημα αυστηρώς προσωπικό. Θα τον κρίνει ο Θεός (του), όταν και αν τον κρίνει. Πιστεύεις – δεν πιστεύεις, είσαι χριστιανός, ινδουιστής, δωδεκαθεϊστής, με την Ισιδα, τον Μανιτού ή τον Κανέναν, δικός σου λογαριασμός. Αφορά και τους άλλους, όταν εσύ τον εκθέτεις στον δημόσιο οφθαλμό και τον κοινοποιείς.

Αναρίθμητοι άνθρωποι εκθέτουν εκουσίως τα εσώψυχά τους στους τεράστιους ψυχαναλυτικούς καναπέδες των σόσιαλ μίντια. Πριν καν ζήσουν τις ιερές προσωπικές τους στιγμές στην πληρότητά τους, πριν τις χορτάσουν, τις διαλαλούν σαν φτηνή πραμάτεια. Δεν θα μπορούσαν, βέβαια, να λείπουν οι πολιτικοί από αυτόν τον νέο κόσμο. Και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, που έχει μετατρέψει τον εαυτό του σε θορυβοποιό έκθεμα. Ο υπουργός είναι πεπεισμένος ότι και η αρνητική δημοσιότητα σου βγαίνει σε καλό. Δεν βρίσκει, λοιπόν, λόγους ν’ αλλάξει άποψη και στάση. Μάθαμε, μάλιστα, ότι για να προλαβαίνει, σε ορισμένες συνάξεις στέλνει το ολόγραμμά του. Ισως διαθέτει ένα ολόγραμμα για κάθε περίσταση. Ωστε, ανάλογα με το ακροατήριο, να υποδύεται (διά της παραγωγής θορύβων ενίοτε ακατάληπτων) τον αντιλαϊκιστή, τον αντιακροδεξιό κτλ.

Προ ημερών, ο κ. Γεωργιάδης ανάρτησε στο τουίτερ τον εαυτό του γονυπετή μπροστά στο «Αξιον Εστί»: «Σήμερα έχω ξεπεράσει τον εαυτό μου. Εκανα 12 διαφορετικές ομιλίες […] αλλά ευτυχώς μπόρεσα να βρω τον χρόνο να επισκεφθώ τη Μητρόπολη και να προσκυνήσω την Ιερά Εικόνα της Παναγίας “Αξιον Εστί” από το Αγιον Ορος και να πάρω Δύναμη και Ευλογία!». Επιπλέον, εισήγαγε ένα παραθρησκευτικό δόγμα που προσβάλλει συλλήβδην όσους δεν τρέμουν τον Θεό, άθεους, αγνωστικιστές κτλ.: «Ενας άνθρωπος που μέσα του έχει φόβο Θεού, έχει όρια. Ενας άνθρωπος που δεν έχει φόβο Θεού δεν έχει όρια. Πρέπει να τον φοβάσαι». Πόσοι άνθρωποι της Εκκλησίας και πόσοι βαθιά σταυροκοπούμενοι έχουν αμαρτήσει βαριά, ω αθεόφοβε;

Φαίνεται πως ο κ. Γεωργιάδης έχει καθηλωθεί στον τρομερό Θεό της Παλαιάς Διαθήκης. Αν προχωρούσε στην Καινή, θα μάθαινε από τον Ιωάννη ότι «ο Θεός αγάπη εστί», όχι φόβος. Τότε όμως ίσως να σκόνταφτε, σε γειτονικές σελίδες, στην προς προσευχομένους εντολή του Ιησού: «Και όταν προσεύχη, ουκ έση ώσπερ οι υποκριταί», αλλά «να πηγαίνεις στο πιο απόμερο δωμάτιο του σπιτιού σου και να προσεύχεσαι κρυφά». Για κάμερες και τουίτερ δεν είπε τίποτε ο Χριστός.

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ