ΚΚΕ για την αντιφασιστική νίκη των λαών: «9η Μαΐου 1945: Πάντα στην καρδιά των λαών, Πάντα στο στόχαστρο των αστών»

"Εκατομμύρια θυσιάστηκαν για αυτήν και πολύ περισσότεροι εμπνέονται μέχρι σήμερα"

«78 χρόνια συμπληρώνονται από την αντιφασιστική νίκη των λαών. Εκατομμύρια θυσιάστηκαν για αυτήν και πολύ περισσότεροι εμπνέονται μέχρι σήμερα. Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για να γιορτάζεται την 9η Μάη η λεγόμενη "Ημέρα της Ευρώπης", με σκοπό το ξαναγράψιμο της ιστορίας και την ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού, η επιδιωκόμενη υποβάθμιση και στρέβλωση της συμβολής των κομμουνιστών στην αντιφασιστική νίκη αποδεικνύεται ακατόρθωτη» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την αντιφασιστική νίκη των λαών υπό τον τίτλο «9η Μαΐου 1945: Πάντα στην καρδιά των λαών, Πάντα στο στόχαστρο των αστών».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρονται οι αιτίες του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και οι αιτίες της προώθησης του φασισμού-ναζισμού ως «πιο αποδοτική μορφή της καπιταλιστικής εξουσίας για την κατάπνιξη του εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος και για την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων που διαμόρφωσαν οι συμφωνίες λήξης του πολέμου, (σ.σ. Α' Παγκοσμίου Πολέμου) μέσω μιας νέας πολεμικής αναμέτρησης».

«Ουδέποτε ο φασισμός-ναζισμός ήταν αντισυστημικός, όπως επιχειρούν σήμερα να τον παρουσιάσουν τα αστικά κόμματα. Αντίθετα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καπιταλιστικής εξουσίας. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα από την αποκάλυψη των πολυπλόκαμων δεσμών των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων με καπιταλιστικά συμφέροντα, αλλά και με τους μηχανισμούς του καπιταλιστικού κράτους. Ουδέποτε το καπιταλιστικό κράτος θέλησε να αντιμετωπίσει το φασισμό-ναζισμό, αφού αυτός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας, η οποία άλλοτε με κοινοβουλευτικό μανδύα και άλλοτε όχι αποτελεί δικτατορία υπέρ των καπιταλιστικών συμφερόντων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Απέναντι στον Φασιστικό Άξονα στάθηκαν εξαρχής και τελικά τον νίκησαν η ΕΣΣΔ, τα ανά τον κόσμο αντιστασιακά κινήματα, στα οποία πρωτοστάτησαν τα αντίστοιχα κομμουνιστικά κόμματα στις κατεχόμενες χώρες, οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές που αντιπάλεψαν το φασισμό-ναζισμό στην καρδιά του τέρατος, υπό τρομακτικές φυσικά συνθήκες» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει:

«Στην Ελλάδα το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, οι άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ έσωσαν τον λαό από την πείνα, έδωσαν ηρωικές μάχες, απελευθέρωσαν μεγάλες περιοχές της χώρας, όπου υπό την προστασία του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκαν λαογέννητοι θεσμοί τοπικής διοίκησης, εκπαίδευσης και δικαιοσύνης, ματαίωσαν τα σχέδια του Φασιστικού 'Αξονα για την επιστράτευση Ελλήνων εργατών και συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου».

«Ο πόλεμος ήταν δίκαιος από την πλευρά της ΕΣΣΔ που υπερασπιζόταν τη σοσιαλιστική εξουσία και από την πλευρά των αντιστασιακών κινημάτων που πολεμούσαν τον φασισμό-ναζισμό στη χώρα τους. Όμως, ήταν άδικος τόσο από την πλευρά του φασιστικού 'Αξονα όσο και από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων, που παρά τις διαφορές τους, ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για τα γεωπολιτικά εκμεταλλευτικά συμφέροντά τους. Η κοινή ταξική σύμπλευση όλων των καπιταλιστικών κρατών, νικητών και ηττημένων, φανερώθηκε την επόμενη του πολέμου, όταν ενώθηκαν ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες, «χτύπησαν» το εργατικό-λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα όπου χρειάστηκε και ενσωμάτωσαν πρώην φασίστες και ναζιστές στους εγχώριους κρατικούς μηχανισμούς και στους αντίστοιχους των ιμπεριαλιστικών τους συμμαχιών. Την ώρα που δεκάδες στρατηγοί του ΝΑΤΟ ήταν πρώην Ναζί, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, που προσέφερε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες στον αντιφασιστικό αγώνα, τέθηκε και πάλι εκτός νόμου» σημειώνει η ανακοίνωση.

Αναφέρει ακόμα ότι «και στην Ελλάδα, αμέσως μετά τον πόλεμο, όσες αστικές δυνάμεις συνεργάστηκαν με τις Αρχές Κατοχής και οι άλλες που συμμάχησαν με τον βρετανικό ιμπεριαλισμό ξεπέρασαν την αντιπαλότητά τους και ενώθηκαν υπό τη σκέπη του Παλατιού με κοινό ταξικό στόχο την υπεράσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας και την καταστολή των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στα χρόνια της Κατοχής και να διεκδίκησαν τη δική τους εξουσία».

«Η 9η Μάη δείχνει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές/στριες, για να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο ταξικό εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Είναι η καλύτερη απόδειξη του συνθήματος ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ΚΚΕ δυνατό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, βιοπαλαιστή αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να δείξει αυτή τη δύναμη σε όλες τις μάχες για την ισχυροποίηση του κόμματος, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, την εναντίωση στην ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει τώρα όπως και πάντα δυνατός ο λαός!».

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης