Η μπάλα πολιτεύεται

του Παντελή Μπουκάλα

 

Στις αρχές ακόμα του 2023, 10 του Γενάρη, σε αθλητική ιστοσελίδα φιλοπαναθηναϊκών αισθημάτων, αλλά μπασκετικά φιλοπαναθηναϊκών, ο τίτλος έμοιαζε με τελεσίγραφο ή με πολεμικό ανακοινωθέν: «Σφοδρή επίθεση ΚΑΕ Παναθηναϊκός: “Ερυθρόλευκη κυβέρνηση εκβιαστών” – Αγωγή κατά του δημοσίου». Από τα μετερίζια στα σόσιαλ μίντια, και με κυριότερο όπλο του «τα εκατομμύρια των φιλάθλων» του μπασκετικού Παναθηναϊκού», η ΚΑΕ ΠΑΟ διεκδικούσε το κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο και τα πάρκινγκ, για να τα αξιοποιήσει εφαρμόζοντας το γνωστό μοντέλο: καφέ, εστιατόρια, αίθουσες σινεμά κτλ.

Επειδή όμως οι υπογραφές δεν έμπαιναν με ταχύτητα μπασκετικού αιφνιδιασμού, η ηγεσία της ΚΑΕ αστραποβρόντησε κατά της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, στολίζοντάς τη σαν εκβιαστική και ερυθρόλευκη. Πρωτομαγιάτικα, η ΚΑΕ ΠΑΟ απείλησε επισήμως με κινητοποιήσεις «σε περίπτωση που ξαναϋπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση». Και επειδή έχουμε εκλογές μπροστά μας, στις 3 του μηνός το κλειστό παραχωρήθηκε στην πράσινη ΚΑΕ για 49 χρόνια. Κι έχει ο Θεός. Οπως είχε και έχει και για άλλες λαοφιλείς και ψηφοφόρες ομάδες.

Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, όμως, η Ελλάδα έχασε έναν πιθανό σωτήρα της, ο οποίος είχε θέσει στον λαό, ήδη το καλοκαίρι του 2022, το εξής ρητορικό ρώτημα: «Μήπως αυτή η χώρα τελικά χρειάζεται ένα σοβαρό δεξιό κόμμα που να έχει ως βάση τα ελληνικά ήθη και έθιμα και πρωταρχικό μέλημα την Πατρίδα;» Πρώτη έσπευσε να απαντήσει καταφατικά εφημερίδα. Ενθουσιασμένη από την ινσταγκραμική επαγγελία, άρχισε να δοξολογεί τον αυτοπροτεινόμενο ηγέτη σαν «πορφυρό φοίνικα, που φέρνει την αναγέννηση από τις πολιτικές στάχτες των τυραννόσαυρων των σημερινών κομμάτων». Πορφυρός ο καταπράσινος; Σύγχυση.

Η κυβερνώσα παράταξη, φρονίμως ποιούσα, απέφυγε να απαντήσει αν είναι όντως ερυθρόλευκη και εκβιάστρια. Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού πάντως, της ΠΑΕ αυτή τη φορά, όχι της ΚΑΕ, θα της απαγόρευαν να δηλώσει ομοιόχρωμή τους. Αλλωστε, την κυβέρνηση τη στολίζουν και οι ίδιοι, πότε για ένα πέναλτι και πότε για ένα οφσάιντ. Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, έφτασαν να δώσουν οδηγία ψήφου στον «λαό του Ολυμπιακού», στρεφόμενοι υπεροπτικά και δημοκοπικά εναντίον της πολιτικής και των πολιτικών εν γένει: «Μαύρο σε όλους για να ξεβρωμίσει ο τόπος»… Α, ναι. «Ο αθλητισμός δεν εμπλέκεται στην πολιτική».

https://www.kathimerini.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ