ΕΚΤ: Ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Πρόκειται για την μικρότερη παρέμβαση των τελευταίων 10 μηνών

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων, όπως αναμενόταν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, κατόπιν της σημερινής του συνεδρίασης, αποφάσισε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,75% (από 3,5%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% (από 3%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4% (από 3,75%).

Η σημερινή αύξηση είναι η μικρότερη των τελευταίων 10 μηνών, καθώς όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν αναθεωρήσεις των 50 ή και των 75 μονάδων βάσης.

Αυτή η εξέλιξη σχετίζεται άρρηκτα με την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) επιβραδύνθηκε στο 5,6% και υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου (5,7%). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών επιταχύνθηκε αναπάντεχα στο 7% από 6,9% προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σύσφιγξης, προβλέποντας μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ