Πώς θα διδάξουμε την υπομονή στο παιδί

Δείτε μερικούς διασκεδαστικούς και εκπαιδευτικούς τρόπους

Πώς διδάσκει κανείς υπομονή σε ένα μικρό παιδί; Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Ακόμα και ως ενήλικες και γονείς, κάποιοι από εμάς έχουμε πολύ περιορισμένη υπομονή.

Αλλά η ικανότητα να δεχόμαστε ή να ανεχόμαστε την καθυστέρηση ή τα προβλήματα χωρίς να εκνευριζόμαστε ή να αγχωνόμαστε, είναι μια πολύ σημαντική ιδιότητα που πρέπει να έχουμε και μπορεί να μας χρησιμεύσει πολύ καλά στη ζωή όλων μας.

Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σπάνιο να δούμε ένα υπομονετικό παιδί. Ξέρετε πολύ καλά πόσο συχνά αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας να ζητούν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά χωρίς να έχουν την ικανότητα να το περιμένουν έστω και πέντε λεπτά.

Όσο πιο γρήγορα όμως προσπαθήσετε να εμφυσήσετε την αρετή της υπομονής στο παιδί, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια μαζί

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά την υπομονή. Όταν παίζετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες και να παίζετε καλά με τους άλλους. Ταυτόχρονα διδάσκετε στα παιδιά πώς να περιμένουν για ένα αποτέλεσμα.

Είτε κερδίζετε είτε χάνετε, παίζετε με έναν στόχο στο μυαλό σας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν στα παιδιά να εστιάζουν την ενέργειά τους στο έργο που έχουν μπροστά τους για όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Μαγειρέψτε

Μήπως το παιδί σας ζητάει συνεχώς μπισκότα και κέικ; Πείτε του ότι πρώτα πρέπει να τα φτιάξετε. Διασκεδάστε παίρνοντας τα υλικά, μετρώντας τα και αναμειγνύοντάς τα. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπει ότι πρέπει να περιμένει για να πάρει αυτό που θέλει.

Όταν δεν του δίνετε απλώς ένα πακέτο μπισκότα από το ντουλάπι, και εμπλέκετε το παιδί στη διαδικασία του φαγητού και του δείχνετε ότι υπάρχει δουλειά πίσω από το φαγητό που τρώμε.

Διαβάστε βιβλία

Το διάβασμα έχει προφανώς πάρα πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και το να μαθαίνει το παιδί να κάνει υπομονή καθώς η ιστορία εξελίσσεται.

Αν οι ερωτήσεις του παιδιού σχετίζονται με το τι συμβαίνει ή θα συμβεί στην ιστορία, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι για να γνωρίσουμε περαιτέρω τους χαρακτήρες και να καταλάβουμε την κατεύθυνση που παίρνει η πλοκή, πρέπει να διαβάσουμε ολόκληρη την ιστορία.

Πάρτε το παιδί σας μαζί για ψώνια

Όποιος έχει πάει για ψώνια με ένα παιδί ξέρει πολύ καλά πόσο εξαντλητικό μπορεί να είναι. Αλλά υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις βόλτες για ψώνια. Μαθαίνουν για τον χρόνο που χρειάζεται για να αναζητήσουμε τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε, είτε πρόκειται για τρόφιμα που μας τρέφουν είτε για ρούχα.

Καθιερώστε μια ρουτίνα

Γενικά, είναι πολύ ωφέλιμο για ένα παιδί να έχει μια ρουτίνα για να μην υποκύπτει συνεχώς στις «απαιτήσεις» του. Έχοντας ένα καθορισμένο πρόγραμμα όσον αφορά το φαγητό, το διάβασμα, το παιχνίδι έξω τα παιδιά συνηθίζουν να αποδέχονται πότε θα μπορούν να κάνουν κάτι.

Φυσικά, το να σπάει η ρουτίνα είναι μια χαρά κάθε τόσο, αλλά το να έχουν ένα πρόγραμμα τα βοηθάει να ξέρουν τι να περιμένουν.

 

IMOMMY.GR

Διαβάστε επίσης