Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βάγκνερ προειδοποιεί πως η ουκρανική αντεπίθεση ίσως αποτελέσει «τραγωδία» για τη Ρωσία

 

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλα τέσσερα τετράγωνα της Μπαχμούτ, λέει η Μόσχα. Τέσσερις άμαχοι νεκροί στον ουκρανικό βομβαρδισμό χωριού στη Μπριάνσκ.

Οεπικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι άνδρες του, που πολεμούν κυρίως στην Μπαχμούτ (ανατολική Ουκρανία) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να αποτελέσει «τραγωδία» για τη Ρωσία.

«Εμείς [σ.σ. η Βάγκνερ] δεν λαμβάνουμε παρά το 10-15% των πυρομαχικών που χρειαζόμαστε», είπε το αφεντικό της εταιρείας μισθοφόρων στον ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.

Ο κ. Πριγκόζιν, που προσάπτει ευθύνες για τις ελλείψεις πυρομαχικών σε ρώσους επιτελείς, εκτιμά ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα εξαπολυθεί περί τα μέσα Μαΐου. «Αυτή η αντεπίθεση μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία για τη χώρα μας», προειδοποίησε.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται σε –συχνά δημόσια– διένεξη με την ρωσική στρατιωτική ιεραρχία, την οποία κατηγορεί πως δεν ανεφοδιάζει με επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών της χώρας του. Έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον του ρώσου υπουργού Άμυνας, του Σεργκέι Σοϊγκού.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως οι προετοιμασίες για την αντεπίθεση πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλα 4 τετράγωνα της Μπαχμούτ

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα της Ρωσίας κατέλαβαν άλλα τέσσερα τετράγωνα της –σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένης– πόλης Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, η μάχη για την οποία μαίνεται από το καλοκαίρι του 2022.

Οι εχθροπραξίες στην πόλη εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το Κίεβο διαψεύδει ρωσικές ανακοινώσεις πως το 85-90% της Μπαχμούτ βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας.

Προχθές Σάββατο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωνε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού μονάδων που επιχειρούν στην πόλη.

Οι ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων πλευρών είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

4 άμαχοι νεκροί στον ουκρανικό βομβαρδισμό χωριού στη Μπριάνσκ της Ρωσίας

Ο απολογισμός των θυμάτων του ουκρανικού βομβαρδισμού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εναντίον χωριού στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ αυξήθηκε σε τέσσερις νεκρούς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Αλεξάντερ Μπογκομάζ.

Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το χωριό Σουζέμκα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τον κ. Μπογκομάζ. «Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν», ανέφερε ο κυβερνήτης μέσω Telegram.

Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς. Σωστικά συνεργεία ανέσυραν δυο πτώματα από τα συντρίμμια σπιτιού που καταστράφηκε, εξήγησε ο κ. Μπογκομάζ.

Κοινότητες και υποδομές σε ρωσικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, ιδίως στην Μπριάνσκ και στην Μπιέλγκοροντ, υφίστανται συχνά πλήγματα που αποδίδονται από τη Μόσχα στο Κίεβο. Προχθές Σάββατο, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πέντε χωριά στην Μπιέλγκοροντ εξαιτίας πυρών του ουκρανικού πυροβολικού.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις στη Ρωσία ή τομείς της επικράτειάς της που κυρίευσαν ρωσικά στρατεύματα αφότου εισέβαλαν, πριν από 14 και πλέον μήνες.

Τα δύο μέρη διαψεύδουν πως βάζουν στο στόχαστρο αμάχους.

https://www.real.gr/

Διαβάστε επίσης