ΕΝΦΙΑ 2023: Έρχονται, από σήμερα, τα ειδοποιητήρια με τα εκκαθαριστικά - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

 

 

Αντίστροφα μετρούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα ειδοποιητήρια αναμένονται να εκδοθούν το Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου ενώ η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και σε περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ εξόφλησης (μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων) παρέχεται έκπτωση φόρου 3%. Η τελευταία δόση θα είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις.

Φορολογικές δηλώσεις

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από όσους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή, στην συντριπτική τους πλειονότητα την έχουν ήδη λάβει. Συγκεκριμένα οι τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους ήδη έχουν δει το ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που πέρασε τρεις πληρωμές, στο διάστημα που είναι η ανοικτή η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή από τις 31 Μαρτίου 2023.

Εν συνεχεία, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από την Πέμπτη 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Δυνατότητες πληρωμής ΕΝΦΙΑ

Σε 10 δόσεις ή Εφάπαξ πληρωμή (χωρίς έκπτωση) ή Με πιστωτική κάρτα σε 12 δόσεις (τράπεζες) ή Πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις (με επιτόκιο)

Ποιοι θα δουν ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022)

Ποιοι θα δουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ

Όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά
Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους
Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τ.μ.

Ποιοι θα δουν «ψαλιδισμένο» ΕΝΦΙΑ κατά 50%

Συνολικό οικ. εισόδημα < 9.000€ (+1.000€ / σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

& Σύνολο επιφάνειας των κτισμάτων < 150 τ.μ.

& Αξία ακίν. περιουσίας

85.000€ (άγαμος)
150.000 € (έγγαμος)
200.000 € (έγγαμος με εξαρτώμενα τέκνα))

Ποιοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο

Νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα
Άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Θα πρέπει όμως:

α)Συνολικό οικ. εισόδημα < 12.000€ (+1.000€ /σύζυγο / εξαρτώμενο μέλος)

β) Συνολική επιφάνεια κτισμάτων για σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα < 150 τ.μ.))

https://www.newsbomb.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ