«Διατροφή και επιβιώσαντες από καρκίνο» - Εκδήλωση στην Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Σάββατο 6 Μαΐου

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος OACCUs που διενεργείται από το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Παν/μιου Πατρών, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Διατροφή και επιβιώσαντες από καρκίνο» τo Σάββατο 6 Μαΐου 2023 και ώρα 09.00-14.30 στην Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ενεργά οι φορείς:  

∙ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «ΦΛΟΓΑ», Τμήμα Πάτρας 

∙ Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας 

∙ Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ»  

∙ Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Πάτρας 

∙ Ογκολογικός ξενώνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, «Η ΕΛΠΙΔΑ» και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΠΜΣ Δημόσια Υγεία.  

 

OACCUs σημαίνει OAC Sees (C) Us και OAC Connects Us. Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου στοχεύει όχι μόνο στο να διασφαλίσει ότι οι νεαροί καρκινοπαθείς θα επιβιώσουν από την ασθένειά τους, αλλά και ότι θα ζήσουν μακρά, ικανοποιητική ζωή. Οι OACCUs θα αποτελούν ζωτικό μέρος του νέου δικτύου EU4Health για νέους επιζώντες από καρκίνο.

Τα περιεχόμενα των OACCUs είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής προσανατολισμένος στο μέλλον μέσω α) υπαίθριων σπορ και άσκησης, β) ψυχοεκπαίδευσης, γ) υγιεινής διατροφής, δ) υγιεινού περιβάλλοντος (αντίστοιχα βιώσιμος τρόπος ζωής), που επιτυγχάνεται μέσω αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής με συνομηλίκους, με ανθρώπους με παρόμοιο ιστορικό ασθένειας, με τους φίλους τους με οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης (πανεπιστήμια, οργανώσεις για νέους επιζώντες από καρκίνο, ΜΚΟ) των χωρών που συμμετέχουν στο έργο.

Το OACCUs επιδιώκει την ιδέα της εκπαίδευσης νεαρών επιζώντων από καρκίνο, των οικογενειών και των φίλων τους ως πρεσβευτές και προπονητές σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και την ανάπτυξη και διατήρηση ενός δικτύου νέων επιζώντων από καρκίνο.

Στο πρόγραμμα OACCUs συμμετέχουν 17 επιλεγμένοι εταίροι από 7 χώρες. Όλοι οι εταίροι ασχολούνται ήδη με το θέμα των νεαρών επιζώντων από καρκίνο ή/και έχουν αναπτύξει ιδέες για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη του καρκίνου μαζί με συνεργάτες τα τελευταία χρόνια. Τα κύρια αποτελέσματα του OACCU είναι: α) ένα ζωντανό και βιώσιμο δίκτυο νέων β) η εκπαίδευση πολλών Πρεσβευτών και Προπονητών ως διευκολυντών για την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου και γ) η παροχή της εφαρμογής OACCUs για τη συμμετοχή και τη σύνδεση συμμετεχόντων νέων. 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

09.30-10.00 Έναρξη-Καλωσόρισμα 

10.00-10.15 Χαιρετισμοί 

10.15-10.30 «Το πρόγραμμα OACCUs», Απόστολος Βανταράκης, Καθ. Υγιεινής, Τμ.

Ιατρικής, Παν/μιο Πατρών 

10.30-11.00 «Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία», Χρυσάνθη Συρίμπεη, Διαιτολόγος ΠΕ, MSc, Διατροφολόγος Αγ. Ανδρέα Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» 11.00-11.30 Διάλειμμα-Καφέ 

11.00-11.30 «Ο ρόλος της διατροφής στην επιδημιολογία του καρκίνου», Εμμανουέλα Μαγριπλή Επικ. Καθηγήτρια, Διατροφική Επιδημιολογία και Δημόσια Υγεία, Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών 

11.30-12.00 «Ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της θεραπείας του ογκολογικού ασθενούς», Δρ. Παρτσαλάκη Ιωάννα, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Προϊστάμενη Τμήματος Διαιτολογίας Διατροφής ΠΓΝΠ 

12.00-12.30 Ανοικτή Συζήτηση με τους Συλλόγους 

12.30-14.00 Στρογγυλό τραπέζι: «Μαγειρέψτε μαζί μας για τους επιβιώσαντες από καρκίνο», Παπαχρήστου Σπύρος, Αρχιμάγειρας ΠΓΝΠ. Επίδειξη υγιεινών μεθόδων μαγειρικής που συνιστώνται για επιβιώσαντες από καρκίνο. 

14.00-15.00 Γεύμα 

 

Διαβάστε επίσης